ANALIZĂ // Cele 5 semne care demonstrează că Putin NU vrea cu adevărat pacea în Ucraina. Condițiile puse de liderul de Kremlin îi strică planurile lui Trump


Pe măsură ce discuțiile dintre Statele Unite, Ucraina și Rusia înaintează, rezultatele unui armistițiu care să fie cu adevărat respectat și mai apoi implementarea unei păci durabile în Ucraina sunt din ce în ce mai neclare. Liderul rus Vladimir Putin pune condiții după fiecare rundă de negocieri, iar avertismentele europenilor și ale lui Zelenski că Putin nu își dorește cu adevărat pacea, ci doar trage de timp, par să prindă contur și la Casa Albă
Președintele SUA, Donald Trump, a declarat miercuri, la Casa Albă, că rușii „își târăsc picioarele”, exprimându-și, deși voalat, pentru prima dată îngrijorarea în legătură cu negocierile care au loc între SUA, Ucraina și Rusia.
Deși a spus că este de părere că Rusia vrea să se termine acest război, Trump a remarcat condițiile puse de Putin, care pare să tragă de timp.
Comentariile sale au venit la doar câteva ore după ce Rusia a declarat că va implementa un acord intermediat de SUA pentru un armistițiu în Marea Neagră doar odată ce unele dintre sancțiunile impuse băncilor și exporturilor sale din cauza invaziei în Ucraina vor fi ridicate, scrie Antena3.ro. Aceste sancțiuni sunt impuse atât de SUA cât și de Europa. Dacă în cazul SUA, ele ar putea fi ridicate mai ușor, europenii au anunțat deja că nu este momentul ca sancțiunile să fie înlăturate.
Mai mult, Vladimir Putin a pus, vineri, noi condiții pentru o pace în Ucraina. Liderul de Kremlin a sugerat plasarea Ucrainei sub o „administraţie de tranziţie” sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite, pentru a organiza alegeri prezidenţiale „democratice” în această ţară, apoi negocieri în vederea unui acord de pace cu noile autorităţi. Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe a respins propunerea, subliniind că guvernarea Ucrainei este determinată de constituția și poporul său.
În tot acest timp, rușii continuă bombardarea Ucrainei și își amenință vecinii europeni.
5 semne ca Putin nu vrea cu adevărat pacea în Ucraina
Sunt cele puțin 5 semne care arată că președintele rus Vladimir Putin nu vrea pacea în Ucraina și că pune condiții aproape imposibile. De partea cealaltă, Ucraina a anunțat că este dispusă la un armistițiu fără condiții.
Condiția ridicării sancțiunilor pentru un armistițiu în Marea Neagră
Imediat după purtarea negocierilor din Arabia Saudită și ajungerea la un acord pentru un armistițiu asupra infrastructurii energetice și în Marea Neagră, rușii au anunțat mai multe condiții.
„Ne gândim la toate chiar acum. Există cinci sau șase condiții. Ne uităm la toate”, a spus președintele SUA Donald Trump, miercuri.
Una dintre aceste condiții prevede ridicarea sancțiunilor impuse băncilor și exporturilor ruse. Condiția pusă de Rusia este una aproape imposibil de îndeplinit, în condițiile în care Europa, care nu a luat parte la negocieri, a anunțat deja că nu va ridica sancțiunile.
Secretarul de stat american, Marco Rubio, a declarat în această săptămână că regimul de sancțiuni împotriva Rusiei va trebui să fie revizuit pentru a rezolva conflictul din Ucraina. ,,Unele dintre sancţiuni nu sunt ale noastre, sunt ale Uniunii Europene”, a spus acesta.
Ulterior, după Summitul de la Paris de joi, liderii europeni au anunțat că „nu este momentul” să fie ridicate sancțiunile impuse Rusiei.
Conducere de tranziție în Ucraina și recunoașterea teritoriilor ocupate ca parte a Rusiei
Preşedintele rus Vladimir Putin a sugerat vineri plasarea Ucrainei sub o „administraţie de tranziţie” sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), pentru a organiza alegeri prezidenţiale „democratice” în această ţară, apoi negocieri în vederea unui acord de pace cu noile autorităţi.
„Am putea desigur să discutăm cu SUA, chiar şi cu ţările europene, şi în mod evident cu partenerii şi prietenii noştri, sub egida ONU, posibilitatea de a înfiinţa în Ucraina o administraţie de tranziţie”, a declarat Putin în timpul unei întâlniri cu infanterişti marini ruşi, în toiul nopţii, la Murmansk, în nord-vestul Rusiei.
„Pentru ce? Pentru a organiza alegeri prezidenţiale democratice care s-ar solda cu instalarea la putere (în Ucraina) a unui guvern competent şi care s-ar bucura de încrederea poporului, apoi pentru a începe cu aceste autorităţi negocieri asupra unui acord de pace şi a semna documente legitime”, a explicat Putin.
La aceeaşi întâlnire, Putin a susţinut că, „pe toată linia frontului, forţele ruse au iniţiativa strategică”. „Există motive care ne fac să credem că îi vom termina”, a declarat Putin, apreciind că „poporul ucrainean însuşi ar trebui să înţeleagă ce se întâmplă”.
Putin ar mai vrea ca teritoriile ocupate din Ucraina să fie recunoscute ca fiind parte a Rusiei. Volodimir Zelenski a anunțat deja că Ucraina nu va renunța la teritoriile ocupate de Rusia.
„Aceste pământuri le aparțin ucrainenilor. Când le vom recupera? Fără îndoială, nu imediat. Poate că va trebui să o facem diplomatic”, a spus liderul de Kiev.
Continuarea bombardamentelor
Deși a anunțat că acceptă un armistițiu asupra infrastructurii energetice, Rusia a continuat bombardarea Ucrainei. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, joi, că va trimite responsabililor din Statele Unite dovezi care atestă faptul că Rusia a încălcat acordul privind încetarea bombardamentelor asupra obiectivelor energetice.
Zelenski a spus că armistițiul din sectorul energetic a fost încălcat de Rusia după atacul de noaptea trecută asupra orașului Herson.
„Americanii afirmă că ei cred că încetarea focului pe mare şi în sectorul energetic funcționează. Eu spun următoarele: azi, sectorul energetic din Herson a fost avariat de artileria rusă. Acesta este modul în care „funcționează”.”, a declarat Zelenski.
Și de partea cealaltă, rușii i-au acuzat pe ucraineni că au încălcat acordul și că au atacat cu drone infrastructura energetică din Rusia.
Pregătiri pentru o nouă ofensivă de primăvară
Rusia se pregătește pentru o nouă ofensivă în regiunile Sumî și Harkov în această primăvară, a declarat Zelenski, într-un interviu pentru Le Figaro, publicat pe 26 martie.
„Trebuie să privim situația cu ochii larg deschiși. (Președintele rus Vladimir) Putin pregătește o nouă ofensivă, în special în regiunile Sumî și Harkov”, a spus Zelensky .
„Pot confirma că Putin încearcă să facă rost de timp și se pregătește pentru o ofensivă de primăvară. Vedem pregătiri pentru această operațiune viitoare”, a adăugat el.
Zelenski a spus că Putin a plănuit inițial să lanseze această operațiune în urmă cu opt luni, dar a fost nevoit să o amâne din cauza operațiunii Kursk a armatei ucrainene.
Regiunile Sumî și Harkov, ambele situate în nord-estul Ucrainei și învecinate cu Rusia, au jucat un rol cheie în apărarea Ucrainei de la începutul invaziei pe scară largă. Moscova a lansat o ofensivă în două direcții asupra regiunii Harkov în mai anul trecut. Până la 8 iunie, Zelenski a declarat că Rusia „a eșuat” în ofensiva sa.
Amenințări la adresa Europei
Între timp, continuă amenințările Rusiei la adresa Europei, deși oficialii de la Moscova au declarat în repetate rânduri că nu urmăresc o confruntare cu NATO.
Președintele rus, Vladimir Putin, a amenințat joi Finlanda şi Suedia, spunând că „până acum n-aveam nicio problemă cu ei, dar acum îşi fac necazuri cu propriile mâini”. De asemenea, a mai adăugat că „este îngrijorat de faptul că țările NATO consideră din ce în ce mai mult nordul îndepărtat un teren de pregătire pentru posibile conflicte”.
La Moscova, propaganda rusă amenință constant Marea Britanie, Țările Baltice, Polonia și chiar România.









































































