ANALIZĂ // Ce e mai rentabil: să fii chiriaş sau proprietar?
Proprietar, dar cu un împrumut pe 25-30 de ani la bănci sau bani, lunar, daţi pe chirie? Ce alegi? Este o întrebare cu care se confruntă majoritatea tinerilor care îşi doresc să se mute la casa lor.
Dacă e să ne luăm după calculele specialiştilor, tendinţa din ultimii ani este una care caracterizează majoritatea românilor şi anume, aceea de a cumpăra proprietăţi fără să stea pe gânduri. Fără să ia în calcul avantajele şi dezavantajele.
Astfel, în comparaţie cu alţi europeni, românii au simţul proprietăţii foarte dezvoltat, ceea ce îi face să renunţe la a sta în chirie, în favoarea cumpărării unei proprietăţi. Băncile au facilitat acest demers şi au venit în sprijinul tinerilor cu oferte extrem de atractive, scrie biroucadastral.com.
Programul guvernamental Prima Casă şi facilitatea accesării unui credit ipotecar a contribuit într-un mod pozitiv la creşterea vânzării de locuinţe, din ţara noastră. De asemenea, şi contribuţia dezvoltatorilor imobiliari, care vin cu oferte din ce în ce mai mari la locuinţe nou construite, este importantă.
Majoritatea celor care optează pentru achiziţionarea unei locuinţe sunt tinerii, care doresc să îşi întemeieze o familie sau au una, care s-a mărit între timp, luând în calcul siguranţa şi viitorul copiilor lor.
Dacă te confrunţi cu această dilema şi nu ştii ce este mai avantajos, să stai cu chirie sau să ai casa ta, ia în calcul că această decizie importantă va influenţa veniturile şi viaţa întregii familii şi are de ambele părţi, atât avantaje cât şi dezavantaje.
Dintre avantajele şi dezavantajele locuitului cu chirie, cele mai importante ar fi:
- A fi chiriaş nu implică şi alte costuri suplimentare precum: impozite pentru terenul aferent clădirii sau al locuinţei, întreţinerea şi repararea locuinţei, asigurarea locuinţei, avans pentru achiziţionarea locuinţei sau alte cheltuieli neprevăzute.
- Dacă te plictiseşti de actuala locuinţă ori îţi schimbi jobul şi ai nevoie să fii mai aproape de acesta, poţi renunţa uşor la actuala locuinţă şi să îţi cauţi alta de închiriat, în zona care îţi convine.
- Dacă nu mai ai bani o perioadă pentru a plăti chiria, te poţi înţelege cu proprietarul să te amâne o lună, două, până când îţi revii. Desigur, dacă este o persoană înţelegătoare. Lucru care nu se întâmplă, când ai rata fixă, cu o dată scadentă la bancă, fără mari penalităţi sau chiar posibilitatea pierderii locuinţei.
- Ştii exact care sunt cheltuielile lunare.
- Dacă ai anumite nemulţumiri cu privire la locuinţa închiriată, poţi oricând să cauţi ceva mai bun, fără să fii nevoit să cari toată casa după tine, aşa cum s-ar întâmpla, în cazul în care vrei să te muţi din locuinţa personală. În plus, trebuie să cauţi şi un chiriaş sau un cumpărător, depinde ce vrei să faci cu ea.
În ceea ce priveşte avantajele şi dezavantajele unei locuinţe proprii, important de menţionat ar fi că:
- Achiziţionarea unei locuinţe implică în primul rând să fii pregătit emoţional şi financiar pentru a face acest pas. Trebuie să iei în calcul că pot apărea cheltuieli neprevăzute, pe lângă ratele la bancă şi întreţinerea locuinţei, pe care trebuie să le susţii. Dacă bugetul este limitat este ideal să iei în calcul varianta chiriei.
- Achiziţionarea unei locuinţe îţi dă siguranţa dreptului de proprietate, care în timp se poate dovedi o afacere profitabilă, dacă se ia în calcul varianta vânzării ei. Depinde, însă de situaţia pieţei imobiliare, din acel moment şi de restricţiile pe care le impune banca, în cazul achiziţionării locuinţei cu un credit ipotecar.
- Trebuie luat în calcul ca valoarea casei să scadă, faţă de preţul din momentul achiziţionării, reflectat pe parcurs în rate şi să nu fie chiar o afacere profitabilă pe termen lung.
- Proprietatea poate fi lăsată moştenire copiilor.
- Dacă ai dat un avans mai mare la achiziţionarea ei, poţi beneficia de rate mai mici, comparativ cu chiria lunară, dată pentru aceeaşi locuinţă.
- Un mare dezavantaj ar fi că ratele la banca sunt, de cele mai multe ori variabile, în funcţie de cursul valutar şi îţi pot da peste cap bugetul, lună de lună. La fel şi taxele aferente unei proprietăţi.
Nivelul la care se află piaţa imobiliară în acel moment, o analiză detaliată a bugetului familiei, a situaţiei profesionale şi a preferinţelor fiecăruia vor indica mai bine care opţiune este mai sigură.
Tu ce preferi? Să stai într-un apartament de două camere într-un cartier mai mic, proprietate personală sau să fii chiriaş, într-o locuinţă asemănătoare, ultracentral, cu aceeaşi bani, daţi lunar?
Sursa: businessmagazin.ro
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas șapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md