Analist: „Ceea ce fac comuniştii, este foarte bine”
Analistul politic Arcadie Barbăroşie a amintit, într-o emisiune de la Radio „Europa Liberă”, că Vladimir Voronin a fost cel care a semnat, în anul 2005, Planul de Acţiuni R. Moldova – Uniunea Europeană, dar afirmă că protestele de astăzi ale comuniştilor împotriva actualei guvernări care a decis să meargă pe calea integrării europene sunt benefice.
„Opoziţia poate şi trebuie să folosească diverse mijloace pentru a ţine, în permanenţă, în gardă guvernarea. (…) Ceea ce face opoziţia este foarte bine, pentru că guvernarea, inclusiv această guvernare, dar, în general, guvernarea are tendinţa să-şi ia nasul la purtare, să nu mai respecte ceea ce a promis în campanii electorale, să încerce să forţeze legea, să încerce să ia decizii care stau la limita legalităţii, dacă nu chiar sub acea limită. Şi opoziţia poate formula diverse pretenţii faţă de guvernare, inclusiv şi aceasta”, crede Barbăroşie.
Totuşi, lasă să se înţeleagă analistul, comuniştii nu ar trebui să ceară demisia Guvernului în situaţia în care ne aflăm. „Este altceva că o astfel de formulare a problemei de către opoziţie nu are consecinţe asupra mandatului guvernării şi nu poate forţa guvernul să-şi dea demisia. Dar, dacă va reuşi, inclusiv folosind acest slogan, să adune zeci sau, eventual, sute de mii de oameni în piaţă, în demonstraţii, în manifestaţii de durată, atunci guvernul ar putea fi forţat să-şi dea demisia”, declară Barbăroşie.
Analistul politic mai spune că atât Planul de Acţiuni R. Moldova – UE, cât şi Acordul de Asociere la UE au clauze de confidenţialitate, lucru care nu ar fi necesar.
„Ce se negociază? Nu este nimic care să lovească în interesele comerciale ale Republicii Moldova sau ale Uniunii Europene, absolut nimic! Zona de Comerţ Liber nu este altceva decât lipsa barierelor fiscale, vamale. Dar Zona de Comerţ Liber Aprofundat şi Comprehensiv mai înseamnă şi ajustarea legislaţiei Republicii Moldova laacquis-ul comunitar. Şi eu cred că guvernarea ar fi putut, foarte bine mersi, să explice, dacă nu detalii, cel puţin, nişte principii generale care nu cred că sunt confidenţiale: da, noi nu vom avea de suferit sau vom avea de suferit, în cinci ani, dar, în zece ani, vom recupera şi vom fi în câştig. Explicaţi ce e cu agricultura, pentru că aici bat comuniştii: noi devenim necompetitivi, în comparaţie cu agricultura europeană. Lucrul acesta nu este tocmai aşa. Uniunea Europeană îşi modifică politica agricolă, probabil, vor fi diminuate mult subsidiile acordate fermierilor, iar fermierii noştri trăiesc, practic, fără subsidii. Şi, deci, ei vor deveni mai competitivi cu fermierii europeni”, a spus Barbăroşie.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md