04:30:14 23.04.2025
Stiri

Ana Nedea (Simtel): „Piața de energie regenerabilă din R. Moldova abia se configurează, dar are un potențial foarte mare”

Actualitate 14.05.2024 12:16 Vizualizări1666
Ana Nedea (Simtel): „Piața de energie regenerabilă din R. Moldova abia se configurează, dar are un potențial foarte mare” independentnews.ro
Ana Nedea, director de Strategie și Dezvoltare de Business la compania „Simtel”

Piața de energie regenerabilă din R. Moldova are un potențial „extrem de mare atât din punct de vedere al energiei solare, cât și al energiei eoliene”, susține Ana Nedea, director de Strategie și Dezvoltare de Business la „Simtel”, lider de piață în România în ceea ce privește construcția și mentenanța centralelor electrice fotovoltaice. Compania din România, care activează din 2022 și pe piața din R. Moldova prin intermediul filialei „Sistem Solar”, a implementat nouă proiecte privind construcția de centrale fotovoltaice în stânga Prutului.

Într-un interviu acordat portalului independentnews.ro, Ana Nedea, originară de la Chișinău, punctează că Republica Moldova este în prezent dependentă energetic de țările vecine, fapt ce accentuează nevoia de a se orienta cât mai mult pe zona de regenerabile și a asigura o pondere cât mai mare a energiilor regenerabile în mixul de energie din Republica Moldova. În acest sens, infrastructura energetică este foarte importantă, întrucât rețeaua din R. Moldova începe să aibă probleme de limitare și are nevoie de o modernizare și o investiție în partea de modernizare.

„Una dintre provocările cu care ne-am confruntat în R. Moldova este, probabil, conștientizarea încă insuficientă a necesității investițiilor în zona de regenerabile. Iar asta vine la pachet cu lipsa de experiență și expertiză. Or, din punctul ăsta de vedere, noi am venit cu inima deschisă și cu tot know-how-ul și expertiza noastră pentru a aduce calitate și proiecte bine executate, care să aibă o durată de viață de cel puțin 20 de ani”, a declarat Ana Nedea.

Potrivit sursei citate, piața din Republica Moldova în domeniul energiilor regenerabile este încă la început, se configurează acum, însă, deși cadrul legislativ a fost îmbunătățit în ultimii ani, mai există anumite breșe care necesită o clarificare, o detaliere mai exactă pentru a facilita procesul de avizare sau de certificare a centralelor fotovoltaice și un control mai mare al riscului tehnologic și de performanță.

„Întrucât partea de performanță, dar și securitatea este extrem de importantă când vorbim de o centrală fotovoltaică amplasată, de exemplu, pe un acoperiș de clădire. Și aici e nevoie de o granulare, o detaliere mai amănunțită a cerințelor din punct de vedere legislativ. De asemenea, zona de acces la finanțare este un aspect destul de discutat când vorbim de Republica Moldova, deși există foarte multe programe de finanțare, granturi europene și naționale, totuși accesarea acestora este destul de limitată. Și asta pentru că avem un cost inițial de accesare a finanțărilor acestor fonduri și acestor surse de finanțare destul de ridicat în Republica Moldova și, de asemenea, soluțiile de finanțare pentru proiectele mici iarăși sunt limitate în momentul de față. Or, îmbunătățirea acestui aspect ar contribui la o deblocare și o creștere a investițiilor în zona de energie regenerabilă”, a arătat reprezentanta „Simtel”.

Întrebată de independentnews.ro care sunt avantajele pieței din Republica Moldova, Ana Nedea a menționat în primul rând proximitatea față de România, pentru investitorii de peste Prut.

„Faptul că împărțim aceeași cultură și limbă e un atu important în ceea ce privește o comunicare eficientă. Iar proximitatea vine la pachet din punct de vedere infrastructură, cu autostrada care este în lucru în momentul de față. Autostrada Moldovei, care va reprezenta un pas extrem de important atât pentru Republica Moldova, dar și pentru România în ceea ce privește exporturile și va facilita practic orice fel de interacțiune dintre cele două țări. Potențialul uman ridicat pe care l-am identificat noi acolo, oameni bine pregătiți, iar costurile în ceea ce privește resursele umane sunt reduse față de România, dacă ne gândim așa. Nu în ultimul rând, Republica Moldova este o piață în creștere. Asta înseamnă un apetit atât din punctul de vedere al investitorilor, cât și o nevoie destul de ridicată, asta însemnând că este nevoie de oameni de business și companii cu viziune care să contribuie la o dezvoltare sustenabilă, la dezvoltarea de afaceri transparente și de business transparent. În Republica Moldova se fac pași vizibili în toate direcțiile, atât din punct de vedere legislativ, cât și fiscal”, a punctat Ana Nedea.

Tot ea a vorbit despre costurile operaționale reduse și progresele din domeniul digitalizării: „Astăzi putem înregistra o companie într-o oră, iar toate declarațiile fiscale se pot trimite în format digital. Tot ce înseamnă partea de accesibilitate la zona fiscală, la zona de declarații se face în momentul de față digital, ceea ce este un mare atu pentru Republica Moldova și asta ne dorim, de altfel, și pentru România.

„În calitate de recomandări pe care am putea noi să le le facem, ar fi iarăși zona de infrastructură, investiții în zona de infrastructură, îmbunătățiri din punct de vedere legislativ sau legislație specifică detaliată, așa cum spuneam mai devreme, acțiuni în vederea întăririi rețelei, întrucât vor apărea sau deja au apărut probleme în ceea ce privește limitarea rețelei. Conștientizarea necesității investiției în zona de regenerabile iarăși e un pas care trebuie făcut în perioada următoare, însă dinamica e una pozitivă, așadar obiectivele noastre pentru perioada următoare sunt ambițioase pentru Republica Moldova”, a conchis Ana Nedea de la compania „Simtel”.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri
22.04.2025 14:46 786 Dolarul american se prăbușește

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte