AMNISTIA migrațională promisă de Dodon, o BOMBĂ pentru moldovenii chemați acasă de alegeri? Aceștia ar putea să NU se mai întoarcă în Rusia
Unii cetățeni ai R. Moldova, aflaţi pe teritoriul Rusiei şi având încălcări privind perioada autorizată de ședere, ar putea suferi dacă vor încerca să beneficieze de amnistia migraţională promisă de Igor Dodon. Asta pentru că sancţiunea nu li se va anula în întregime, ci va fi doar atenuată. Nu este exclus că aceste persoane să nu poată reveni în Rusia după 1 martie 2019. O declarație în acest sens a făcut președintele Congresului diasporei moldovenești, Alexandru Kalinin, transmite Noi.md.
Potrivit lui Kalinin, în declarația oficială a Ministerului Afacerilor Interne din Rusia se menţionează că în privința cetățenilor moldoveni, care au comis încălcări în perioada de ședere pe teritoriul statului rus, va fi lansată procedura de revizuire a încălcărilor. „Este vorba de anularea sau atenuarea deciziilor cu privire la interzicerea intrării pe teritoriul Federației Ruse”.
Acesta precizează că acest proiect de amnistie migraţională va fi greu de pus în aplicare, mai ales că nu a fost adoptată nicio lege, nicio dispoziție, niciun act legal.
„Nu se știe pe ce bază ar avea loc ridicarea interdicției, la ce documente se va face referință în astfel de cazuri. În plus, există probleme cu identificarea cetățenilor prin intermediul bazelor de date, având în vedere eventuale deosebiri cauzate de datele introduse eronat sau incorect. Pentru că există o decizie a președinților Rusiei și Moldovei, aceasta trebuie îndeplinită. Astfel, MAI rus a emis un comunicat formal. Totuşi, conştientizând complexitatea situaţiei, a decis să joace în condiții de siguranță și să prevadă nu doar anularea, ci şi atenuarea sancțiunilor. De exemplu, reducerea perioadei de interdicție. Dar se poate întâmpla ca în această situaţie cetățenii moldoveni nu vor putea să se întoarcă în Rusia aşa cum gândesc ei, adică imediat după 1 martie, 2019. În cazul în care familiile lor se află în Federația Rusă, atunci ei vor avea de suferit - vor trebui să se despartă de rude şi persoanele apropiate”, a declarat Alexandru Kalinin.
Președintele Congresului diasporei moldovenești a subliniat că cetățenii moldoveni care se vor întoarce în R. Moldova se vor pomeni în situația că nu se vor putea întoarce în Rusia. Și asta pentru că nu vor avea la mână o informație oficială privind aministierea lor.
Vorbind despre posibile scenarii în cazul plecării acestor persoane în Rusia, începând cu 1 martie, Kalinin a punctat că acestea ar putea afla la intrarea în Federația Rusă despre o posibilă interdicţie de intrare. „Astfel, moldovenii, pe de o parte, vor fi amnistiați, dar pe de altă parte, din cauza unor anumite momente, nu vor obţine ridicarea interdicției de intrare. Vor obține doar atenuarea sancţiunii aplicate, iar atenuarea se va realiza doar în cazuri de depistare a încălcării. Acest paragraf a fost adoptat pentru ca autoritățile ruse să fie asigurate, pentru a putea explica faptul că nimeni nu este înșelat cu amnistia migrațională. Amnistia va fi aplicată, dar dacă, de exemplu, a existat o interdicție pentru o perioadă de 3 ani, de acum înainte termenul va fi de 2 ani, 11 luni şi 29 de zile. Exagerez, desigur. Ar putea fi o anulare şi de un an şi jumătate, de un an, de 3 luni”, a adăugat sursa citată.
El a mai spus că mulți cetățeni din Tadjikistan, de exemplu, au profitat de amnistia migrațională din Rusia. Doar că acea amnistie nu impunea cetățenii acestui stat să părăsească teritoriul Federației Ruse, așa cum e în cazul moldovenilor.
Autoritățile ruse au anunțat că, începând cu 1 ianuarie și până la 23 februarie, cetățenii R. Moldova, care au încălcat legislația migrațională din Federația Rusă, pot părăsi teritoriul țării fără a fi sancționați. Mai multe voci au afirmat că e vorba de o „amnistie cu iz electoral”, deoarece aceasta coincide cu perioada electorală din R. Moldova. De asemenea, premierul Pavel Filip a declarat că Rusia se implică direct în alegerile parlamentare din R. Moldova prin așa-zisa amnistie migrațională.
Oleg Serebrian, despre discuțiile cu „Gazprom”: „Întreruperea livrărilor de gaze în regiunea transnistreană nu ar fi pur și simplu o criză, ci o catastrofă umanitară”
FOTO // Militari ai Batalionului 22 de Menținere a Păcii „Căștile albastre”, pe primul loc la o competiție din Carolina de Nord: Au concurat cu șase echipe din SUA
„Moldovagaz”, controlată de „Gazprom”, solicită MAJORAREA tarifelor la gazele naturale: „Solicitarea vine în condițiile unei creșteri considerabile a prețurilor pe piața internațională”