Explozie // Amintiri de sub dărâmături
Tragedie // Șase ani de la explozia blocului locativ din Soroca, în urma căreia au decedat patru persoane, iar altele au fost grav rănite
27 octombrie 2007 – o zi cu negru în calendar pentru orașul Soroca. O explozie puternică de la o scurgere de gaze din seara acelei zile a distrus din temelie un bloc cu cinci etaje de pe strada Ștefan cel Mare din localitate. Patru persoane au decedat, printre care și stăpânul apartamentului unde a avut loc deflagrația. Printre victime se numără și un pompier, care a fost doborât de o placă de beton în momentul intervenției, dar și un minor.
„A fost ceva strașnic”
Clipe de groază de care nu vor să-și amintească niciodată cei circa 60 de locatari, a căror casă s-a făcut una cu pământul în doar câteva minute. Deși autoritățile au avut grijă ca ei să nu rămână pe drumuri și le-au oferit un acoperiș deasupra capului, cicatricele de pe corp lăsate de pietre îi dor și astăzi. „A fost ceva strașnic. Mi-am pierdut ambii părinți în acea explozie. Atunci învățam la Chișinău, dar în acea seară venisem în vizită la părinți. Nu vă pot reda prin ce am trecut. Nici nu vreau să-mi amintesc, vreau să uit totul”, ne povestește printre lacrimi Irina Palamari, fata celor doi medici care și-au pierdut viața în urma tragediei de la Soroca.
Au rămas fără ambii părinți
Șase ani de la tragedie și șase ani de când nu mai are părinți. „Mulțumesc mult rudelor și medicilor care au avut grijă de noi și ne-au pus pe picioare. Trei luni am stat nemișcată în pat. Aceeași soartă a avut-o și sora mai mică care atunci avea 15 ani. Nu ne-am putut ridica din pat nici să ne petrecem părinții pe ultimul drum. Ambele am stat cu bazinul fracturat, iar sora mea a rămas cu grad de invaliditate pe viață. Dacă e să ne referim la locuință, nu avem de ce să ne plângem, am fost răsplătite pe măsură, dar asta oricum nu acoperă lipsa părinților”, susține Irina.
„Nu înțelegeam ce se petrece”
O altă familie, o altă amintire dureroasă. Soroceanca Raisa Prodan își aștepta fiul acasă când s-a auzit o bubuitură. „Eram turmentată și nu înțelegeam ce se întâmplă. Se auzeau doar strigăte, răcnete, plânsete. Căzusem la podea și preț de câteva secunde a trebuit să stau nemișcată ca să-mi revin. Târâș, pe dibuite am ieșit în coridor. Ușa de la intrare era blocată, dar am văzut deasupra ei o rază de lumină, era surpată o bucată de perete. M-am urcat pe pietre până la acea gaură și oamenii care erau afară mi-au dat mâna și m-au ajutat să ies. Foarte strașnic, nu dorim la nimeni să treacă prin ce am trecut noi”, susține femeia.
Au ieșit afară în ce erau îmbrăcați și nu s-au mai gândit atunci la avere. Voiau doar să se salveze. „Mulțumim Domnului că am rămas în viață. Autoritățile au avut grijă de noi - ne-au ajutat cu haine, am fost hrăniți, ne-au adus în acea noapte pături ca să ne învelim. A doua zi ne-au cazat într-un cămin din localitate, unde am stat până ce ni s-au dat bani ca să ne procurăm o altă locuință”, ne povestește Raisa Prodan.
„Priveam televizorul când am auzit o bubuitură puternică. Toate ferestrele au zburat. Cum eram în pijama, așa am și ieșit afară. Când să ies, ușa era blocată de mormane de pietre și bine că nu am putut ieși, fiindcă aș fi nimerit sub pietrele care cădeau de sus”, își amintește o altă locatară a acelui bloc, Elena Savițcaia.
Monument în memoria celor decedați
Astăzi pe teritoriul unde se afla acea clădire a fost înălțat un monument dedicat memoriei oamenilor care au decedat în tragica deflagrație. Familia, rudele, dar și prietenii celor decedați vin în fiecare an, la data producerii tragediei, să aprindă o lumânare și să depună flori la locul unde și-au pierdut viața cei apropiați sufletului. Autoritățile locale intenționează să amenajeze pe acel loc un scuar unde sorocenii ar putea veni să aducă un omagiu celor decedați.
Anchetă finalizată
Locatarii nu-şi pot explica nici până astăzi ce s-a întâmplat atunci. Oamenii legii au dat însă „verdictul” – explozia a fost cauzată de o scurgere de gaze. „Imediat după incident, a fost dispusă efectuarea unei expertize tehnico-explozivă și silvico-chimică care a demonstrat că deflagrația s-a produs din cauza unui amestec de aer și gaz inflamabil dintr-un apartament din acel bloc. Nu am avut pe cine trage la răspundere pentru că proprietarul apartamentului unde a avut loc explozia a decedat și el în urma incidentului. În anul 2009, ancheta a fost închisă”, a menționat pentru Ziarul NAȚIONAL procurorul raionului Soroca, Serghei Cibotari.
Cu șase ani înainte de producerea acestei tragedii, în acelaşi bloc a explodat o butelie cu gaz, în urma deflagrației fiind dărâmate două etaje.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md