Americancă în R. Moldova: o viață trăită pentru alții


Voluntariat // Annie Keith, o tânără de 35 de ani din Iowa, America, a trecut Oceanul și s-a stabilit în R. Moldova, unde face voluntariat într-o asociație de caritate
Într-o republică în care migrația a devenit un fenomen absolut normal, o americancă decide să se stabilească pe aceste plaiuri și să schimbe zilnic mersul lucrurilor. Deși pașii pe care îi face ea sunt mici, ceea ce face contează mult pentru R. Moldova. Annie Keith locuiește în Chișinău de cinci ani și muncește într-o asociație nonguvernamentală, unde lucrează cu copii din familiile social-vulnerabile și cu un grup de adolescente. Nu se plimbă cu mașini luxoase, cum o fac mulți moldoveni, pentru că nici măcar nu are una și nici nu locuiește într-un apartament sau o vilă pompoasă. Stă cu chirie împreună cu alte două fete și duce o viață cât se poate de modestă. S-ar putea întoarce oricând în State, acolo unde viața e mai ușoară și mai de calitate, însă Annie a găsit anume în R. Moldova locul unde își poate realiza visul: acela de a-i sluji pe alții. Își trăiește viața după principiul evanghelic „ferice de cei săraci în duh, căci a lor este Împărăția Cerurilor”.
Visul american trăit în Moldova
Dacă ați vedea-o într-o zi pe Annie mergând pe stradă, nu cred că ați simți ceva care i-ar trăda istoria. Este o tânără obișnuită, cu un zâmbet larg pe față și cu o licărire specială în ochi. A făcut Istoria în America și, după câțiva ani de lucru, și-a anunțat părinții că pleacă. Nu în alt stat din America, nu la odihnă, ci să facă altceva. La început, a mers în România, iar după câteva luni, organizația ei a decis să-și înceapă activitatea și în R. Moldova. Așa a ajuns Annie la Chișinău. Părinții i-au acceptat plecarea, crezând că ideea aceasta îi va zbura din cap așa cum pleacă păsările din cuib la maturitate, însă gluma s-a îngroșat în cazul ei. Tânăra locuiește de cinci ani în R. Moldova și spune că va mai sta aici cel puțin doi, iar dacă ar fi să își întemeieze o familie, e deschisă să rămână definitiv. În America merge o dată pe an, ca să își vadă familia, apoi revine. Annie spune însă că acum comunică mai des cu familia ei decât o făcea atunci când era în America (!), iar pentru asta trebuie „să le mulțumim geniilor” care au creat tehnologiile avansate în comunicare. „Știi, sincer, pentru mine este vorba de credință. Înțeleg că de multe ori venim din afară cu programe care credem că au răspunsurile la toate întrebările, dar nu e așa. Eu am venit aici să îl slujesc pe Dumnezeu printre cei mai vulnerabili și poate sună ciudat, dar eu îl găsesc pe Dumnezeu aici. Am găsit ceea ce căutam”, spune Annie.
Foto: Facebook
Face voluntariat
Asociația obștească „La VIA”, pentru care lucrează Annie, activează în domeniul social. În echipă sunt lucrători și voluntari din diferite țări, iar în cadrul unui program special făcut în parteneriat cu o școală organizează activități extrașcolare pentru 60 de copii – muzică, jocuri, deprinderi de viață, educație moral-spirituală, diferite ieșiri în oraș, prin care le dezvoltă creativitatea micuților. Copiii care au dificultăți la scris și citit sunt ajutați de voluntari, iar elevii din clasele primare sunt susținuți la rezolvarea temelor pentru acasă. „Poate nu sunt cea mai potrivită persoană să fac asta, dar sunt deschisă, iar asta e ceva. Eu mă ocup și cu echipele care vin din afară să facă voluntariat aici. Cel mai important rol al meu este să fiu mentor pentru niște adolescente. Împreună cu o colegă avem un grup mic, ne întâlnim în fiecare zi”, explică Annie. „Toți au probleme, dar în acest moment din viața mea sunt fericită că sunt aici. R. Moldova este o țară frumoasă, iar oamenii sunt calzi. Moldova are inimă mare”, nu încetează să ne laude țara tânăra. „De la copii am învățat multă generozitate. Sunt unii care nu au părinți, ci doar prieteni, însă dacă au ceva, neapărat o să se împartă și cu alții. Am luat aceste valori în viața mea: generozitatea și primirea de oaspeți”, recunoaște fata.
Are voluntariatul în sânge
Zilele trecute, într-un spital din America s-a născut nepoțelul lui Annie. Ar fi putut fi acolo, alături de cei trei frați ai ei și de părinți, însă decizia de a-și trăi viața pentru alții o ține aici. Culmea, o și împlinește spiritual. „Știu că nu sunt singură aici, sunt mulți oameni ale căror rude sunt peste hotare”, zice Annie. „A fost greu să îi spun „la revedere” familiei mele, oriunde ai pleca ar fi greu. A trebuit să învăț limba română, să mă acomodez cu o altă cultură, dar am avut alături oameni cu multă răbdare care m-au ajutat. Nu mă simt singură în R. Moldova, deoarece lucrez cu o echipă de oameni care, totuși, au același scop: vor binele copiilor și familiilor lor, iar asta mă ajută foarte mult”, povestește voluntara. În America, Annie a crescut într-o biserică unde se promova foarte mult voluntariatul. Familia ei și-a dedicat de multe ori timpul prețios altor oameni. „Părinții mei au joburi obișnuite, dar au făcut și ei voluntariat”, zice Annie. Tatăl fetei a fost de multe ori de ajutor în proiectele Soup Kitchen, unde a împărțit mâncare pentru persoanele fără de adăpost. Și pentru că toată familia ei a vorbit aceeași limbă – cea a iubirii față de aproapele și a jertfirii – nici Annie nu a putut rămâne indiferentă la nevoia de ajutor din jurul ei.
Foto: Facebook
Se vede în R. Moldova
R. Moldova a marcat-o pe Annie nu doar prin lucrurile frumoase. Tânără mănâncă mămăligă și ne laudă fauna, câmpurile și natura frumoasă, însă o doare plecarea masivă a oamenilor. Spune însă că îi înțelege. „Într-o lume perfectă nu ar exista această presiune a banilor. Aș vrea să le spun oamenilor: „Nu plecați! Patria voastră merită prezența voastră aici!”, dar nu este așa ușor… Este greu să îți faci o viață pe care tu o dorești în R. Moldova, iar fiecare are libertatea să își creeze viața așa cum vrea”, crede Annie. Ridică din umeri și privește îngândurată în gol. „Noi toți vrem siguranță, iar banii aduc siguranța. Uneori, însă, ne trezim că alergăm numai după bani și înțelegem că, de fapt, pierdem”, concluzionează tânăra. Existența ei în R. Moldova este susținută tot de oameni cu inimă mare din America, care colectează voluntar bani pentru ca Annie să își poată plăti chiria și mâncarea și să poată lucra cu copiii săraci de aici. Vrea să rămână în țara de unde mulți oameni fug și să facă lucruri utile pentru societate. Iar lucrul pe care îl face ea aici este, cu certitudine, un mare câștig. Pentru că „doar timpul petrecut pentru alții devine un câștig”.












































































