LISTĂ // Amenzi usturătoare de peste jumătate de MILION de lei pentru 17 posturi TV din R. Moldova: Nu au suficiente programe locale
Consiliul Audiovizualului a aplicat astăzi 33 de amenzi la 17 posturi de televiziune din R. Moldova pentru nerespectarea prevederilor ce țin de programele audiovizuale locale.
Valoarea totală a amenzilor a constituit 544 000 de lei, după ce posturile respective au fost monitorizate în perioadele 1 - 7 decembrie 2023 și 12 - 18 decembrie 2023.
Controlul CA, desfășurat în privința a 37 de servicii media de televiziune, a arătat că șapte posturi TV nu au respectat cota de produs local, patru – cota de volum transmis în limba română, șapte – cota de produs difuzat în orele de maximă audiență, iar 15 posturi TV nu au avut suficiente programe în primă difuzare.
Vicepreședinta CA, Aneta Gonța, a menționat că acest control demonstrează câte televiziuni activează, de fapt, în R. Moldova.
„O concluzie este că jumătate din serviciile media monitorizate nu produc suficient conținut local, fabricat în R. Moldova. Cele mai multe încălcări și cele mai multe sancțiuni sunt la capitolul prima difuzare, urmând să se facă distincția de rigoare dintre „prima difuzare” și „în direct”. La capitolul produs local general, cinci furnizori naționali sunt la a treia treaptă de sancționare. În ce privește produsul local în limba română, doi furnizori naționali sunt la a doua treaptă de sancționare, iar trei furnizori – la cea de-a treia treaptă, ceea ce, din nou, mi se pare grăitor. În materie de produs local în orele de maximă audiență, cinci furnizori naționali sunt la cea de-a treia treaptă de sancționare, ceea ce demonstrează că noi nu avem suficient produs autohton local, difuzat în orele de maximă audiență - un indicator alarmant. Mai avem un furnizor de servicii media care nu are nicio secundă în primă difuzare, ceea ce denotă că tot ce pune pe post este în reluare”, a subliniat inițiatoarea controlului, Aneta Gonța.
Posturilor TV, care au admis încălcarea prevederilor legale aferente programelor audiovizuale locale, li s-a acordat un termen de 45 de zile pentru remedierea deficiențelor constatate.
Totodată, pentru neprezentarea înregistrărilor programelor solicitate, posturile One TV, Star TV și TV9 au fost amendate cu câte 5 000 de lei fiecare.
Aditivul alimentar E171, folosit în mod special în paste tartinabile, supe, sosuri pentru salate sau suplimente alimentare, interzis în R. Moldova, la fel ca în UE: ANSA sporește controalele
CSE, măsuri URGENTE pentru a nu admite deconectarea energiei electrice după 1 ianuarie 2025. Unele întreprinderi își vor schimba PROGRAMUL de lucru, iar administratorii clădirilor publice și unităților comerciale vor limita iluminatul cu 30%
Îndemnul Maiei Sandu pentru cetățenii R. Moldova, în contextul situației de pe piața energetică: „Mici schimbări în obiceiurile noastre zilnice pot avea un impact mare – ne ajută să economisim energie și să reducem costurile”