Amenzi de până la 8 700 de lei moldovenești pentru turiștii care hrănesc urșii pe Transfăgărășan. Poliția Rutieră, implicată în aplicarea sancțiunilor
Turiștii care hrănesc urșii de pe Transfăgărășan vor primi de acum două amenzi, a anunțat Agenția Națională pentru Protecția Mediului. Jandarmeria și Poliția Rutieră se vor implica în problemă, astfel că cei care vor să admire urșii de aproape și să le arunce mâncare vor plăti și amenzi pentru oprire sau staționare neregulamentară, alături de puncte de penalizare.
Apropierea de urșii care s-au obișnuit să cerșească mâncare pe o porțiune de aproximativ 15 kilometri de pe Transfăgărășan îi va costa mai mult pe turiști. Decizia de sancționare a celor care hrănesc urșii de două ori vine pe fondul situației în care Ministrul Mediului are de plătit despăgubiri de sute de mii de lei pentru pagubele sau vătămările cauzate de urși.
„Având în vedere situația tot mai alarmantă de pe DN7C Transfăgărășan, din județul Argeș, provocată de prezența așa-numiților urși-cerșetori pe porțiunea cuprinsă între zona de acces către traseul Valea lui Stan și Valea cu Pești, am solicitat sprijinul Jandarmeriei Române și Direcției Rutiere, în interes public, pentru a putea preveni, în perioada următoare, eventualele incidente care se pot solda cu victime umane sau pagube materiale. Cu siguranță, prezența reprezentanților celor două organe de control, alături de noi, pe zona respectivă, va descuraja, practica ilegală a hrănirii animalelor sălbatice și staționarea autovehiculelor pe partea carosabilă, care au devenit obișnuință pentru majoritatea turiștilor care vizitează zona sau pentru șoferii aflați în tranzit, pe acest drum național cunoscut pentru porțiunile cu vizibilitate scăzută și cu foarte multe curbe”, a declarat Laurențiu Alexandru Păștinaru, președintele ANPM.
În 2023, depăgubirile totale plătite de stat în urma incidentelor care au implicat urșii de pe Transfăgărășan din județul Argeș a fost de 509.158 de lei. În 2024, cu 4 luni înainte de încheierea anului, au fost înregistrate 68 de incidente, iar valoarea totală a despăgubirilor este de 236.872 de lei.
Hrănirea animalelor sălbatice reprezintă contravenţie conform articolului 48 din Legea 407/2006. Amenda este cuprinsă între 500 şi 1.500 de lei.
Codul Rutier prevede următoarele amenzi care ar putea fi acordate turiștilor care hrănesc urșii:
- oprire neregulamentară, 2-3 puncte amendă (290 – 435 de lei) și 2 puncte de penalizare
- staționare neregulamentară, cu 4-5 puncte amendă (580 – 725 de lei) și 3 puncte de penalizare
Un turist care primește amenzile maxime pentru hrănirea urșilor și staționare neregulamentară va scoate din buzunar 2.225 lei.
Naționala de fotbal a R. Moldova s-a calificat în Liga C a Ligii Națiunilor, după ce a obținut în prelungiri VICTORIA cu Andorra. Postolachi a făcut o cursă de 50 de metri și a marcat golul calificării
Ministra Sănătății, detalii despre cazul Andreei Cuciuc: ,,Faptul că s-a solicitat echipa de reanimare denotă gravitatea cazului și nu faptul că prima ambulanță nu ar fi avut echiparea necesară"
GENERAȚIA PĂDURII // Peste 600 de angajați ai Guvernului au sădit 200 de mii de puieți într-o singură zi, la Orhei