01:16:13 24.12.2024
Stiri

Amenzi de până la 25 000 de lei pentru alegătorii care vor accepta bani sau bunuri pentru a favoriza un anumit candidat în alegeri. Proiectul a fost votat de Parlament

Actualitate 12.07.2024 08:30 Vizualizări1966 Autor: Ziarul National
Amenzi de până la 25 000 de lei pentru alegătorii care vor accepta bani sau bunuri pentru a favoriza un anumit candidat în alegeri. Proiectul a fost votat de Parlament

Alegătorii care vor pretinde, accepta sau primi bani, bunuri, băuturi alcoolice, produse din tutun, alimentare sau servicii pentru a favoriza sau a defavoriza un anumit candidat electoral vor risca amenzi de la 25 000 de lei.

Astfel, Codul contravențional va fi modificat în vederea sancționării coruperii pasive în perioada campaniei electorale, în ziua precedentă scrutinului electoral sau în ziua alegerilor.

Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați din fracțiunea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate și a fost votată joi de Parlament în prima lectură.

,,Pe scurt: dacă cineva își va vinde votul pentru 500 de lei, va primi amendă de 25 000 de lei. Fugarul Șor fumează nervos într-un colț", a comentat deputatul Radu Marian.

În categoria de bunuri vizate de sancțiune nu au fost incluse materialele și obiectele de agitație electorală, a căror valoare pentru о unitate nu depășește o sută de lei, achitate din fondul electoral, ce poartă numele și prenumele candidatului, respectiv denumirea partidului politic, semne sau simboluri ale concurenților electorali. Printre acestea se numără afișe, pliante, cărți poștale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, cutii de chibrituri, insigne, ecusoane, CD-uri, DVD-uri, suporturi de stocare USB, fanioane, steaguri, cărți, pungi, tricouri, chipiuri, eșarfe, fulare.

Potrivit autorilor inițiativei, coruperea electorală reprezintă o amenințare periculoasă pentru corectitudinea și integritatea procesului electoral, care afectează statul de drept și sporește neîncrederea în entitățile statului. Astfel, precedentele existente pe parcursul anilor în cadrul scrutinelor electorale au demonstrat faptul că acțiunile de corupere a alegătorilor sunt frecvente în cadrul campaniilor electorale, consideră autorii.

„Deși există mecanisme legale care contribuie la combaterea coruperii, acest fenomen urmează să fie abordat constant în vederea îmbunătățirii cadrului legal ce ar permite alinierea la cele mai bune standarde în domeniul integrității publice. Analiza statisticilor raportate de organele de drept competente, precum și practica judiciară au scos în evidență faptul că pe lângă sancționarea penală e necesară și sancționarea contravențională, fapt ce va contribui la eficientizarea mecanismului de investigare și documentare a cazurilor de corupere electorală”, se menționează în nota informativă a proiectului de lege.

Documentul va fi propus spre examinare în a doua lectură în plenul Parlamentului. După adoptare, modificările legislative vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Perspectiva unui PSD...

20.12.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // O carte ca eveniment...

16.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Delirul imperial îna...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md