AMENINŢARE reală sau MASCARADĂ? // Ruşii repetă de zor procedurile în caz de atac nuclear şi construiesc adăposturi antiatomice
Noi exerciţii de apărare civilă în caz de atac nuclear au fost organizate în Rusia, pentru a doua oară într-o singură lună, în condiţiile în care simulări de genul acesta şi de amploare naţională au loc cel mult o dată pe an, în condiţii normale.
Mai mult, pe măsură ce retorica antioccidentală a Kremlinului prinde avânt, autorităţile din Rusia au început să reamenajeze şi să modernizeze adăposturile antiatomice din marile oraşe, informează IB Times.
Analiştii susţin că Moscova ori se pregăteşte de război, ori încearcă să distragă atenţia populaţiei de la dezastrul economic în care se află ţara. Ori ambele.
„Multă lume crede că al Treilea Război Mondial a şi început, dar realitatea este că ne aflăm încă în faza rece a unui conflict, acesta putând evolua sau nu într-un război”, explică Led Gudkov, şeful centrului de sondare a opiniei publice ruse Levada.
Igor Zuyev, un constructor de adăposturi antiatomice din Rusia, spune că afacerea sa merge ca pe roate în această perioadă, un adăpost particular pentru o familie de patru membri ajungând să coste şi 24.000 de dolari.
„Când lucrurile au început să se încingă, în special după anexarea Crimeii, lumea a luat-o razna, iar comenzile au venit pe bandă rulantă. Cererea pentru adăposturi antiatomice este în creştere din acel moment”, a explicat Zuyev, într-un interviu acordat The Wall Street Journal.
Panică la Moscova
40 de milioane de ruşi au fost implicaţi în exerciţiile care au simulat un atac chimic sau atomic asupra marilor oraşe, cea mai importantă desfăşurare de forţe fiind sesizată în capitala Rusiei.
În total, apărarea civilă a folosit 200.000 de unităţi de salvare şi 50.000 de piese de echipament pentru a pune în scenă exerciţiul care a durat patru zile.
Agenţia rusă RIA Novosti a anunţat recent că autorităţile din Moscova au făcut un nou inventar al spaţiilor care pot fi folosite ca adăposturi pentru civili în cazul unui atac chimic sau nuclear asupra capitalei.
„Pentru Rusia, eşecul diplomatic survenit în chestiunea războiului din Siria reprezintă o disfuncţionalitate a ordinii globale instaurate de Statele Unite după Războiul Rece.
Pentru americani este doar un semn că ruşii şi-au luat nasul la purtare”, comentează Fyodor Lukyanov, preşedintele Prezidiului pentru Afaceri Externe şi Apărare.
„Rusia este sătulă de minciunile arogante ale Americii”, atacă şi comentatorul rus Dmitry Kiselyov, în vreme ce, din SUA, activista pentru pace Cindy Sheehan, mama unui tânăr soldat mort în Irak, avertizează asupra riscului unui război total cu Rusia, în cazul victoriei în alegeri a candidatului Partidului Democrat, Hillary Clinton.
Pentru moment, singura măsură oficială dispusă de preşedintele rus Vladimir Putin a fost anularea acordului semnat în 2000 cu SUA pe tema eliminării armelor nucleare cu plutoniu.
„Decizia luată de noi ar trebui să fie un semnal pentru Washington”, a comentat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.
Sursa: business24.ro
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2