Ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, după publicarea Pachetului de extindere a UE: „R. Moldova a avansat la toate capitolele și este pe calea cea bună în drumul său spre aderarea la UE”
R. Moldova a înregistrat, în ultimul an, progrese în majoritatea celor 33 de capitole de negocieri cu Uniunea Europeană (UE), atestă Pachetul anual privind extinderea UE, aprobat miercuri, 30 octombrie, de Comisia Europeană.
Pachetul UE privind de extinderea, care include pentru al doilea an consecutiv referințe cu privire la situația din R. Moldova, vizează perioada 15 iunie 2023 – 1 septembrie 2024.
„R. Moldova a avansat la toate capitolele. Sunt capitole unde s-a mers mai rapid, pe altele s-a avansat mai lent, dar statul lucrează în toate direcțiile. R. Moldova este pe calea cea bună în drumul său spre aderarea la UE. Vorbesc zilnic cu reprezentanții Guvernului, văd rapoartele de screening și ceea ce auzim la ședințe este că reprezentanții R. Moldova sunt bine pregătiți și informațiile prezentate de către ei reflectă realitatea”, ne-a spus Jānis Mažeiks, Ambasadorul UE în R. Moldova.
Potrivit diplomatului european, R. Moldova trebuie să demonstreze că vrea să continue pe calea integrării europene, iar în anul 2025 ar putea fi deschise negocierile privind Clusterul 1, care se referă la valorile fundamentale și include reforma justiției, securitatea, achizițiile publice, statisticile și controlul financiar.
CITIȚI și DOC // Raportul de extindere a UE: Comisia Europeană „așteaptă cu interes” deschiderea negocierilor cu R. Moldova pe capitole, „cât mai curând posibil în 2025”. „Extinderea UE va rămâne o prioritate absolută a noii Comisii”
Menționăm că Pachetul de extindere a UE, publicat astăzi, vizează situația din 10 țări candidate și potențial candidate la aderare: Albania, Bosnia și Herțegovina, Georgia, Kosovo, Republica Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia, Turcia și Ucraina.
Documentul fixează rezultatele obținute și provocările întâmpinate de state în procesul de aderare la UE, dar și recomandări privind pașii ce urmează a fi întreprinși pentru a deveni membri ai UE.
„Extinderea reprezintă o investiție geostrategică în pacea, stabilitatea, securitatea și creșterea socioeconomică a continentului nostru european. Pachetul nostru anual privind extinderea oferă o evaluare factuală și corectă a progreselor înregistrate de partenerii noștri, însoțită de orientări clare, permițându-le să identifice domeniile în care reformele accelerate le pot stimula progresul către aderarea la UE. Cu ajutorul planurilor economice și de investiții specifice, al Facilității pentru Ucraina, precum și al planurilor de creștere pentru Balcanii de Vest și Republica Moldova, am pus în aplicare instrumente și mijloace suplimentare pentru a ajuta țările să accelereze convergența socioeconomică și eforturile de reformă pe calea lor către UE”, a declarat miercuri Olivér Várhelyi, comisarul european pentru Vecinătate și Extindere.
Amintim că R. Moldova a devenit stat candidat pentru aderare la UE în iunie 2022 și a deschis oficial negocierile cu Bruxelles-ul în iunie 2024.
Ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, după publicarea Pachetului de extindere a UE: „R. Moldova a avansat la toate capitolele și este pe calea cea bună în drumul său spre aderarea la UE”
VIDEO // Mai mulți lideri ai „organizației criminale Șor” au fost reținuți în dosarul privind coruperea electorală: Oamenii legii au inițiat procedurile de confiscare a mijloacelor de transport și altor bunuri de lux care aparțin suspecților
DOC // Raportul de extindere a UE: Comisia Europeană „așteaptă cu interes” deschiderea negocierilor cu R. Moldova pe capitole, „cât mai curând posibil în 2025”. „Extinderea UE va rămâne o prioritate absolută a noii Comisii”