Ambasadorul UE, Janis Mazeiks, mizează pe o prezență masivă a moldovenilor la referendum, pentru a afla dacă „cetățenii sunt pro sau contra aderării R. Moldova la UE”: „Este foarte important ca această decizie să nu fie manipulată din exterior”
Ambasadorul Uniunii Europene (UE) la Chișinău, Janis Mazeiks, își dorește o prezență cât mai mare a cetățenilor R. Moldova la referendumul de pe 20 octombrie curent, care va stabili vectorul de dezvoltare a R. Moldova.
„Referendumul este un eveniment foarte important pentru orice națiune, pentru că vizează nu doar generația curentă, dar și generațiile viitoare. (...) Noi sperăm că vor participa cât mai mulți cetățeni la acest referendum ca, într-adevăr, să aflăm dacă cetățenii sunt pro sau contra aderării R. Moldova la UE”, a declarat Ambasadorul Mazeiks într-un interviu oferit publicației „Est Curier”.
Diplomatul european a subliniat, de asemenea, că este foarte important ca toate forțele politice din R. Moldova să-și exprime foarte clar poziția față de referendum.
„În principiu, nu este nimic rău să fii împotriva aderării la UE. Pur și simplu această declarație trebuie făcută publică, cu argumente oneste, fără implicarea banilor murdari din exterior, fără ca opinia cetățenilor să fie manipulată și influențată din contul acestor bani. Cetățenii trebuie să știe foarte clar, să înțeleagă poziția forțelor politice, ca să ia o decizie. (...) Este foarte important ca această decizie să nu fie manipulată din exterior”, a punctat Janis Mazeiks.
Diplomatul a ținut să combată declarațiile potrivit cărora Europa ar avea nevoie de R. Moldova numai în calitate de „consumator de produse și forță de muncă ieftină”.
„Prietenește vă spun că nu este adevărat. Gândiți-vă că R. Moldova are o populație de 2,5 milioane de cetățeni, iar Uniunea Europeană – aproape 500 de milioane. UE ar trebui să fie o piață atractivă pentru cetățenii R. Moldova și, de fapt, acum două treimi dintre exporturile R. Moldova ajung pe piața europeană, în comparație cu 3% pe piața Rusiei”, a comparat Ambasadorul UE.
Potrivit lui Janis Mazeiks, unul dintre principiile UE este sprijinirea regiunilor mai slab dezvoltate pentru a le ajutata să ajungă la nivelul statelor dezvoltate.
Menționăm că cetățenii R. Moldova sunt așteptați la urne pe 20 octombrie 2024 pentru a-și alege președintele și pentru a spune, în cadrul unui referendum republican, dacă vor sau nu ca Republica Moldova să se integreze în Uniunea Europeană.
Când ar putea avea loc ceremonia de învestire a Maiei Sandu în funcția de șefă a statului pentru a doua oară
Tiraspolul joacă la aceeași mână cu Moscova: Infrastructura postului ilegal din localitatea Bâcioc, în apropiere de podul peste Nistru, fortificat pentru a efectua controale abuzive asupra mașinilor și cetățenilor
VIDEO // Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie: Maia Sandu, președintă a R. Moldova pentru încă un mandat de patru ani