Ambasadorul SUA la Chișinău: „Îndemnăm la un proces de formare a guvernului cât mai transparent posibil. Toate partidele ar trebui să se concentreze pe beneficiul public”
Ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan, susține că Statele Unite „sunt gata să coopereze cu orice guvern care va fi format” la Chișinău care își va trasa drept obiectiv îmbunătățirea vieții fiecărui cetățean al R. Moldova, dezvoltarea unor instituții guvernamentale puternice, mecanisme anticorupție mai puternice și un sistem judiciar mai independent.
Într-un mesaj transmis „Ziarului de Gardă”, diplomatul american arată că, în următorii patru ani, noii lideri ai Republicii Moldova vor trebui să facă o alegere importantă - să lucreze împreună pentru binele poporului și să-și îndeplinească promisiunile sau să sfideze încrederea publică pentru a-și urma interesele private și avansarea personală.
„Pentru a soluționa problemele-cheie cu care se confruntă țara și pentru a conlucra cu partenerii internaționali, Moldova trebuie să aibă un guvern credibil cu un parlament deplin funcțional. Prin urmare, îndemnăm la un proces de formare a guvernului cât mai transparent posibil. În plus, toate partidele ar trebui să se concentreze pe beneficiul public și să lucreze pentru a obține încrederea poporului Moldovei și a partenerilor internaționali”, a arată în mesajul Ambasadorului Hogan.
Diplomatul american a mai subliniat că Statele Unite au două priorități-cheie în relațiile bilaterale dintre SUA și Republica Moldova: „Prima este de a promova dezvoltarea unor instituții guvernamentale puternice – inclusiv mecanisme anticorupție mai puternice și un sistem judiciar mai independent – care să funcționeze pentru poporul Moldovei. A doua este de a consolida suveranitatea și independența Republicii Moldova și de a-i permite să-și continue calea europeană pe care a ales-o, menținând în același timp relații constructive cu vecinii săi”.
„Cred că toți cetățenii Moldovei știu că țara lor nu-și poate atinge adevăratul potențial fără o reformă serioasă, începând cu eliminarea corupției. Corupția descurajează investițiile străine și antreprenoriatul, împiedică crearea noilor locuri de muncă și îi împinge pe tinerii talentați să caute oportunități mai mari în străinătate. Crearea instituțiilor precum Centrul Național Anticorupție, Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale, Autoritatea Națională de Integritate și Procuratura Anticorupție sunt pași importanți, dar ele au nevoie de finanțare, angajați și independență pentru a-și îndeplini misiunea pe deplin”, mai spune Dereck J. Hogan.
Vedeți întregul mesaj al Ambasadorului american AICI.
Alegărorii din R. Moldova cu cetățenie română au ieșit în număr mare să aleagă PREȘEDINTELE României. Peste 80 000 de persoane au votat la cele 59 de secții de votare din R. Moldova
Un rabin cu cetățenia R. Moldova, ucis în Emiratele Arabe Unite. Tel Avivul promite răzbunare, iar Chișinăul monitorizează situația
Alegeri prezidențiale în România: Număr-record al cetățenilor români din R. Moldova care au mers la urne pentru a alege președintele tuturor românilor