AMENINȚĂRI // Ambasadorul rus la Chișinău spune că antenele de pe clădirea Ambasadei Rusiei sunt „ruginite” și acuză autoritățile R. Moldova de rusofobie: „Cei care au luat asemenea decizii trebuie să înțeleagă ce urmări vor fi pentru ei”
Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, a amenințat astăzi deschis autoritățile R. Moldova cu „urmări”, după ce ultimele i-au solicitat Moscovei să-și reducă numărul de diplomați acreditați la Chișinău. El a catalogat relațiile moldo-ruse din prezent ca fiind „puternic rupte”.
Vasnețov a declarat astăzi, după ce a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene să ofere explicații cu privire la sistemele de antene de pe acoperișul Ambasadei ruse folosite în acțiuni subversive la adresa R. Moldova, că acest „scandal cu spioni” ar avea, de fapt, legătură cu „decizia luată mai demult privind reducerea numărului de diplomați ruși”.
„Acest scandal privind acţiunile de spionaj este un motiv pentru a reduce numărul de diplomaţi. Despre decizie am fost anunţaţi astăzi. Acest fapt va influenţa negativ dialogul dintre cele două state. Decizia nu corespunde relaţiilor de prietenie. Aceasta era una de aşteptat, însă nu am crezut că va fi luată atât de rapid. Sunt măsuri radicale. Cei care au luat asemenea decizii trebuie să înțeleagă ce urmări vor fi pentru ei”, a amenințat Vasnețov, acuzând autoritățile R. Moldova de „rusofobie”.
Întrebat de ce ar avea nevoie misiunea diplomatică rusă de atâtea antene pe acoperiș, Vasneșov a spus că acestea ar fi acolo din anii 90 ai secolului trecut, ar fi „ruginite” și „cumpărate de pe piața locală”.
„Daca lucra bine telefonia și internetul, poate nu trebuia atâta să fie reparate”, a fost explicația oferită de ambasadorul rus la dezvălurile reporterilor de la Jurnal TV și The Insider privind schema prin care Moscova trimite la Chișinău spioni ai serviciilor secrete sub acoperire diplomatică, însă, în realitate, mulți dintre „diplomații” ruși gestionează sisteme de antene, capabile să capteze orice tip de semnale la distanță lungă.
Specialiștii au arătat că antenele de la misiunea duiplomatică rusă pot fi utilizate în special pentru a intercepta comunicațiile telefonice prin satelit, dar și comunicațiile aeronautice, maritime, militare și ale poliției. De asemenea, pot transmite informații către nave militare rusești și chiar opera atacuri cibernetice asupra rețelelor guvernamentale.
Amintim că R. Moldova a solicitat autorităților din Federația Rusă să-și reducă numărul de diplomați care activează în Ambasada rusă de la Chișinău și se ocupă cu activități de destabilizare a republicii noastre.
„Timp de mai mulți ani sau chiar decenii, am asistat și am fost ținta unor tipuri de activități din partea Federației Ruse și politici destul de ostile. O seamă din ele era realizată inclusiv prin intermediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Am văzut recent, evident, și acesteinformații cu un număr excesiv de antene. În opinia noastră, este foarte important ca serviciile diplomatice ale republicii noastre, dar și ale altor țări să se concentreze pe dezvoltarea bunelor relații. Or, atunci când o bună parte din prezența diplomatică a altei țări este îndreptată spre eforturile de destabilizare a republicii noastre și acțiuni care nu țin de modalitățile-standard de acțiune a unor servicii diplomatice, am ajuns, de comun acord și cu instituțiile și cu decidenții politici, la necesitatea limitării numărului de diplomați acreditați de Federația Rusă în R. Moldova, astfel încât să se creeze o situația în care sunt mai puțini indivizi care acționează pentru a destabiliza situația din republica noastră. Acest anunț în fac acum și reprezentanții Federației Ruse de asemenea au fost informați despre acest lucru”, a declarat astăzi vicepremierul Nicu Popescu, în cadrul ședinței de Guvern.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md