Ambasadorul României la Chișinău, de Ziua Universală a Iei: „România și R. Moldova au decis să pregătească și să promoveze în comun dosarul bluzei românești, care să fie înscris pe lista patrimoniului cultural intangibil al UNESCO”


Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță, amintește, de Ziua Universală a Iei, marcată anual pe 24 iunie, de Sânziene, că bluza românească este un element important al costumului nostru popular tradițional, care consolidează tradițiile, limba, cultura și istoria comună a populației de pe ambele maluri ale Prutului.
„Cel mai folosit model pentru bluza românească este cel cu broderia făcută pe umeri, denumită „cămașa cu altiță”, care se re-găsește în toate provinciile istorice: în Bucovina, Moldova, Oltenia, Muntenia, în zona Bran și în Covasna. În mod firesc, România și Republica Moldova au decis să pregătească și să promoveze în comun dosarul bluzei românești, care să fie înscris pe lista patrimoniului cultural intangibil al UNESCO. Acest element adaugă valoare și ne consolidează tradițiile, limba, cultura și istoria comună cu Republica Moldova”, susține Ambasadorul Ioniță.
Potrivit aceleiași surse, bluza românească este un element important al costumului nostru popular tradițional, fiind purtată atât de femei, cât și de bărbați, la ceas de cumpănă sau de sărbătoare, la munca câmpului sau, mai nou, la recepții diplomatice.
„Numită cămașa carpatică sau cămașa dacică, originile ei merg mult până în negura istoriei, către vechea civilizație dacică. IA a devenit faimoasă cu tabloul lui Matisse - La blouse Roumaine - și acum este promovată pe scară largă de diferite ONG-uri și artiști populari”, remarcă diplomatul.









































































