Ambasadorul R. Moldova la București: Divizările teritoriale, etnice sau lingvistice reprezintă cea mai mare VULNERABILITATE a R. Moldova
Cea mai mare vulnerabilitate a Republicii Moldova este reprezentată de divizările sale, fie ele teritoriale, etnice sau lingvistice, a afirmat sâmbătă Ambasadorul moldovean la Bucureşti, Mihai Gribincea, în sesiunea finală a celei de a treia ediţii a Bucharest Security Conference.
În intervenţia sa, diplomatul moldovean a menţionat că pentru minorităţile din Republica Moldova principalele surse de informare sunt în limba rusă.
O altă vulnerabilitate este prezenţa trupelor ruse în regiunea separatistă transnistreană, ceea ce constituie o ameninţare pentru securitatea Republicii Moldova. De asemenea, propaganda rusă este un pericol poate la fel de mare ca prezenţa forţelor ruse în Transnistria, a adăugat Gribincea, citat de Agerpres.
La rândul său, diplomatul român Viorel Isticioaia-Budura, fost director general pentru Asia în cadrul Serviciului European de Acţiune Externă şi fost ambasador al UE la Tokyo, a accentuat că evoluţiile politice, economice şi ale securităţii din Europa, în particular în vecinătatea sa estică şi sud-estică, sunt urmărite cu o atenţie constantă de ţările asiatice.
În acest sens, el a dat drept exemplu deschiderea de reprezentanţe diplomatice ale Japoniei în trei ţări care aspiră să devină membre ale Uniunii Europene: Republica Moldova, Macedonia şi Albania, aceasta din urmă fiind deja membră a NATO.
În cele două zile ale Bucharest Security Conference, participanţii au dezbătut teme precum securitatea în vecinătatea estică a spaţiului european şi euroatlantic, schimbarea de paradigmă în problemele militare, responsabilităţile Uniunii Europene cu privire la apărare şi securitate, răspunsurile la ameninţările cibernetice şi hibride, consolidarea stabilităţii în Balcanii Occidentali şi securitatea energetică.
Evenimentul Bucharest Security Conference, organizat de SNSPA cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, al Ministerului Apărării Naţionale şi al Cartierului general al NATO, are drept scop intensificarea dialogului şi promovarea unei viziuni împărtăşite între toate statele aliate, cu privire la riscurile şi ameninţările actuale la adresa securităţii.
Trimiterile poștale și mărfurile expediate din Ucraina, verificate mai minuțios în R. Moldova, după bomba depistată la aeroport într-o mașinuță
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați