Iubiri celebre // Amantă pentru doi regi și un prinț
Ultima aristocrată veritabilă // Emancipată, cu mult înaintea timpurilor pe care le-a trăit
O figură charismatică şi seducătoare, romancieră, poetă și om politic francez de origine română. Fiica lui Ion Lahovary, ministru al României la Paris și a Smarandei Mavrocordat, Martha Bibescu a moștenit tot ce era mai bun de la ambele neamuri (tradiția, perseverența și prezența de spirit de la Mavrocordați, rafinamentul, erudiția și eleganța de la Lahovăreni).
Căsătoria
Martha și prințul George Bibescu s-au căsătorit în 1905. Avea doar 16 ani, iar el 25. Puțină vreme a durat iubirea nebună dintre ei. Flacăra dragostei s-a stins destul de brusc. Au rămas însă căsătoriți. După nașterea fiicei, cei doi soți au decis să ducă vieți separate, chiar dacă nu au divorțat niciodată.
Devotată patriei sale
Nu s-a sfiit să ia hotărâri îndrăzneţe în momente sensibile ale istoriei româneşti. Astfel, în timpul ocupaţiei germane (1917-1918), a ales să rămână în Capitală, având în îngrijire un spital pentru răniţi, de unde putea să cunoască în amănunt evoluţiile războiului. Informaţiile furnizate de ea Curţii de la Iaşi au fost extrem de folositoare regelui şi Guvernului. A fost poreclită „Martha Hari”. Al Doilea Război Mondial o surprinde angajată civic în lupta împotriva pericolului bolşevismului. În 1945 pleacă în Anglia, apoi la Paris. A ales să protesteze în exil faţă de cursul politicii româneşti.
Funcția de consilier al preşedintelui francez Charles de Gaulle în problema românească este un act de recunoaştere publică a eforturilor sale de-o viaţă pentru ţara natală.
Marile pasiuni
La 17 ani s-a îndrăgostit de vărul soțului ei, un om inteligent, cu mult bun-simț și principii ireproșabile. Acesta a respins iubirea Marthei, îndemnând-o permanent la moderație și cumpătare. L-a cucerit pe regele Ferdinand al României, dar și pe Alfonso al Spaniei și pe prințul moștenitor al Imperiului German. A discutat față în față cu Mussolini, Winston Churchill, Goering, de Gaulle, dar și cu Marcel Proust sau Maxim Gorki.
Charles Louis - cel mai râvnit burlac al Franței, i-a marcat viața prin lipsa de rezerve, modul direct în care acționa, care prelua fără efort inițiativa. A fost declanșatorul unei pasiuni nebănuite în inima prințesei.
Lordul Thomson - au avut o iubire reciprocă, plină de spirit. „Are prea multe avantaje: averea, frumuseţea, inteligenţa şi o poziţie în societate; combinate într-o singură persoană acestea sunt de neiertat”. A iubit-o până la uitare de sine.
Prinţul Wilhelm - s-a îndrăgostit atât de tare, încât i-a scris lui George Bibescu, cerându-i permisiunea să corespondeze cu „cea mai frumoasă şi mai inteligentă femeie din România”. Deși flatată, Martha n-a fost niciodată îndrăgostită de el.
Christopher Birdwood - omul a cărui iubire a vindecat-o de toate relele experiențelor trecute. Romantic, ușor idealist, dar plin de tact, calm, echilibrat și disciplinat, tânărul a avut răbdarea de a-i oferi Marthei răgazul să se vindece.
Henry Bertrand Leon de Jouvenel - un vulcan de energie în mișcare, agresiv, ambiţios şi egoist, acesta era cunoscut în cercurile aristocratice ca un celebru vânător de femei. Legătura lor a durat trei ani furtunoşi.
Epilog
S-a stins din viață în 1973, a fost înmormântată în Cimitirul Père-Lachaise. Deși născută în România, Franța a știut cum să și-o însușească. Pe piatra de mormânt stă scris epitaful ca o sentinţă: scriitoare franceză.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei