Alternativa la ANTIPERSPIRANTE. Un nou tratament mai eficient
Iontoforeza este o soluţie nouă şi eficientă pentru transpiraţia excesivă. Află de la un medic specialist ce presupune această terapie.
Hiperhidroza, cunoscută popular drept transpiraţie excesivă, este o problemă foarte frecventă şi jenantă, care poate afecta pe oricare dintre noi, indiferent de sex sau vârstă. Antiperspirantele îşi dovedesc eficienţa pe termen scurt, afecţiunea cauzând în continuare disconfort social şi favorizând mai ales dezvoltarea unor infecţii ale pielii.
Iontoforeza este procedura care şi-a dovedit eficienţa în ameliorarea pe termen scurt şi lung a hiperhidrozei, fiind recomandată cu încredere de către medicii dermatologi deoarece este sigură, uşor de tolerat de către pacienţi şi nu foarte costisitoare, explică dr. Laurenţiu Vlădău, specialist în dermatologie şi venerologie în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie.
Ce presupune iontoforeza?
Tratamentul constă în aplicarea unui curent electric de intensitate scăzută în băi de apă, reuşind să reducă considerabil transpiraţia printr-un mecanism cu privire la care există astăzi mai multe teorii, dar care s-a dovedit deosebit de eficient.
„Rezultatele sunt deosebit de bune în cazul pacienţilor care nu au răspuns la antiperspirante pe bază de Clorură de aluminiu, este mai uşor de tolerat şi mai puţin costisitor comparativ cu injectările cu toxina botulinică.
La fel ca toate celelalte tratamente, iontoforeza nu duce la vindecarea hiperhidrozei, ci asigură îmbunătăţirea progresivă, iniţial după 7-10 şedinţe. Rezultatele pot fi menţinute cu 1-2 şedinţe lunare, iar unii pacienţi optează pentru achiziţionarea unui aparat pentru uz la domiciliu, în cazul în care tratamentul este eficient pentru ei şi după ce sunt încrezători că îl pot folosi în siguranţă”, spune dr. Laurenţiu Vlădău, specialist în dermatologie şi venerologie în cadrul clinicii Hebra Dermatologie.
În funcţie de zona tratată, pacientului i se cere să scufunde mâinile şi/sau picioarele în băi de mică adâncime cu apă sau tampoane umede vor fi plasate sub braţe timp de 5-15 minute. Când mâinile sunt scufundate sub apă, intensitatea setată va fi obţinută şi menţinută automat pe timpul tratamentului, modificată în funcţie de tolerabilitatea celui tratat. Pacientul trebuie să se aştepte să simtă o senzaţie de înţepătură, care nu este foarte neplăcută, deoarece aparatul foloseşte curent direct pulsatil ce face procedura mai confortabilă. În orice caz, tratamentul poate fi oprit în orice moment.
Cum se realizează şi cum funcţionează iontoforeza?
Iontoforeza este o metodă deopotrivă rapidă şi eficientă pentru tratamentul hiperhidrozei primare, neasociată cu alte boli care determină transpiraţie excesivă, precum boli neurologice, endocrine sau tulburări psihologice. Rezultatele sunt deosebit de bune pentru transpiraţia palmelor şi tălpilor şi puţin mai slabe pentru tratamentul axilelor, în cazul acesta tratamentul cu toxină botulinică (Botox, Dysport) fiind deosebit de eficient. Pentru a observa o îmbunătăţire este nevoie de minimum 7 şedinţe, urmate eventual de şedinţe lunare sau la 2 săptămâni pentru întreţinere.
Riscuri potenţiale şi efecte secundare
Iontoforeza este o metodă sigură de a trata transpiraţia excesivă şi presupune efecte secundare limitate, întâlnite în cazuri rare, dar care ar trebui însă cunoscute de la început.
„Cel mai frecvent efect secundar este uscăciunea mâinilor, picioarelor sau axilelor – a zonelor tratate deci, cazuri în care pacienţilor le este recomandat să folosească o crema hidratantă. Unele persoane ar putea experimenta, de asemenea, descuamarea pielii, roşeaţa, îngroşarea pielii, furnicături de scurtă durată sau iritaţii. Se evită tratamentul persoanelor cu dermatite active, veruci/ negi multiplii, tăieturi nevindecate complet sau alte răni deschise”, a completat specialistul.
Cui nu îi este indicat acest tratament?
Tratamentul nu este recomandat celor care au un regulator de ritm cardiac (pacemaker), femeilor gravide, persoanelor cu plăci metalice sau şuruburi după chirurgie osoasă precum şi alte implanturi metalice.
Sursa: eva.ro
România a livrat în R. Moldova o cantitate-RECORD de gaze, aproape de capacitatea maximă a conductei Iași - Ungheni - Chișinău. Electricitatea din România a acoperit vineri 75% din consumul republicii noastre
Vicepremierul Mihai Popșoi, întrevedere la Kiev cu Volodimir Zelenski: ,,Ucraina apără valorile noastre comune și protejează R. Moldova de urgia Kremlinului”
Lovitură pentru Putin din partea lui Zelenski: Armata Ucrainei are un AVANTAJ neașteptat, cu 50% mai puternic decât Rusia