05:41:13 22.11.2024
Stiri

Alte ÎNCĂLCĂRI depistate la Casa-internat pentru copiii cu deficiențe mintale din Orhei

Social 10.09.2015 19:30 Vizualizări3945 Autor: Galina Munteanu
Alte ÎNCĂLCĂRI depistate la Casa-internat pentru copiii cu deficiențe mintale din Orhei


După dezvăluirile din presă despre tratamentul batjocoritor față de bolnavii din Casa-internat pentru copii cu deficiențe mintale din orașul Orhei, în urma cărora directoarea acesteia, Lidia Popa, a fost demisă, o echipă de monitori de la Oficiul Avocatul Poporului a mers acolo și a depistat alte nereguli.

Potrivit acestora, deși Regulamentul de funcționare prevede că această Casă-internat trebuie să ofere plasament temporar copiilor cu deficiențe mintale în vârstă de la 4 până la 18 ani, în realitate în instituția vizată sunt plasați copii de la vârsta de 7 ani, iar la împlinirea majoratului beneficiarii continuă să se afle în instituție. La momentul vizitei, doar 63 de rezidenți aveau vârsta de până la 18 ani, iar 150 de beneficiari au vârste cuprinse între 18 și 39 de ani.

De asemenea, schema de încadrare a instituției nu include unitățile de psiholog, psihopedagog, pedagog, deși instituția are menirea de a asigura procesul de asistență psihopedagogică, socio-medicală a copilului.

„Nu putem vorbi despre o reabilitare psiho-socială și medicală în situația în care medicul psihiatru activează pe 0,25 unități de salariu, medicul pediatru pe 0,5 unități de salariu, funcția de neurolog este vacantă, iar funcțiile de psiholog, psihopedagog și pedagog nici nu sunt prevăzute în schema de încadrare. Mai multe înregistrări video privind calitatea serviciilor în instituția dată apărute din 2010 și până acum în diverse surse mass-media, dar și numărul petițiilor, sesizărilor din oficiu înregistrate în secretariatul Centrului pentru Drepturile Omului din Moldova, denotă faptul că Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei nu a asigurat buna funcționare a instituției așa cum este prevăzut în Regulamentului de funcționare a Casei-internat pentru copii cu deficiențe mintale”, se precizează într-un comunicat de presă al Avocatului Poporului.

O altă problemă, potrivit sursei, este fluctuația de cadre cauzată de salariile mici ale angajaţilor instituţiei. De exemplu, dădacele au un salariu lunar de 1 080 de lei. Angajaţii nu sunt stimulaţ sau motivaţi financiar.

Pentru a redresa situația creată, Avocatul Poporului recomandă revizuirea Regulamentului de funcționare al caselor-internat pentru copii cu deficiențe mintale și racordarea la prevederile legale în vigoare, reevaluarea personalului care activează în Casa-internat pentru copii cu deficiențe mintale din Orhei, dar și reevaluarea plasamentului beneficiarilor și întreprinderea promptă a măsurilor de dezinstituționalizare a rezidenților din această instituție, în special a celor adulți.

Imaginile cutremurătoare de la internatul din Orhei care au apărut în mass-media ar fi fost filmate de psiho-pedagogul instituției, Nina Botnaru. Salariata a făcut aceste mărturisiri, după ce autoritățile ar fi refuzat să ia măsuri pentru a opri abuzurile.


Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

11.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Remanierile necesare...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md