ALIMENTE şi BĂUTURI care te ajută să învingi CANICULA
Când mercurul din termometre o ia razna şi aerul devine irespirabil, ai în dietă un aliat de nădejde în lupta împotriva caniculei. Iată ce trebuie să mănânci, potrivit ziarulring.ro, pentru a supravieţui mai uşor în zilele de foc.
Legumele, fructele şi, în special, zarzavaturile sunt alimentele-vedetă ale verii, însă, în zilele caniculare, trebuie să constituie meniul de bază. Efectul lor răcoritor te va ajuta să treci cu bine peste zilele sufocante. Pentru a potenţa gustul acestor alimente puteţi adăuga, de exemplu, peste broccoli, dovlecei sau fasole verde şi puţin busuioc, pătrunjel sau lămâie.
Secretele hidratării eficiente
Organismul se deshidratează uşor în zilele toride, atât prin transpiraţie, cât şi prin expiraţie, iar celulele consumă o mare cantitate de apă pentru a-şi desfăşura metabolismul la cote optime. De aceea, hidratarea trebuie făcută oră de oră. Ideal este să beţi apă plată, suc natural de fructe şi ceaiuri. Ceaiurile de fructe (fructe de pădure, căpşuni, lămâi, caise sau fructe exotice) sunt tonice, vitaminizante, energizante şi au gust plăcut.
„Este foarte importantă temperatura băuturilor pe care le consumăm. Mitul că vara trebuie să bei băuturi fierbinţi nu se susţine. Pe caniculă, organismul se chinuie, prin mecanismele de termoreglare, să îşi menţină temperatura constantă, iar noi acţionăm împotriva lui dacă bem băuturi fierbinţi”, explică dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.
Menta, în caz de tulburări digestive
Benefice în perioadele de caniculă sunt şi ceaiurile de mentă, rozmarin sau busuioc. Uleiurile volatile din aceste plante ajută în cazul unei probleme destul de frecvente pe caniculă: tulburările digestive. Dacă suferiţi de colită, enterocolită sau diaree, un astfel de ceai vă poate rezolva problema.
Cum reducem transpiraţia
Persoanele care transpiră foarte mult trebuie să bea ceai de scoarţă de salcie şi frunze de nuc sau salvie pentru a reduce această problemă. Frunzele de nuc şi salvia pot fi preparate prin infuzie, cu o linguriţă de plantă la 200 ml de apă fiartă, iar scoarţa de stejar şi salcie sub forma de decoct, cu aceeaşi cantitate de plantă care se fierbe 10 minute. Pentru a îmbunătăţi gustul acestor ceaiuri, puteţi adăuga lămâie sau plante aromatice.
„Lichidele foarte reci încetinesc digestia şi pot genera probleme gastrointestinale", Dr. Laurenţiu Luca
„Vara, evită sucurile din comerţ pentru că stimulează centrul setei şi diurezei şi te deshidratează”, Dr. Laurenţiu Luca
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”