04:40:49 22.11.2024
Stiri

ALIMENTE pe care să nu le încălzești NICIODATĂ în cuptorul cu microunde

Știri 25.07.2018 09:01 Vizualizări2086 Autor: Ziarul National
ALIMENTE pe care să nu le încălzești NICIODATĂ în cuptorul cu microunde sursa: eva.ro


Pentru că ești foarte ocupată și timpul tău este prețios, trucurile menite să-ți facă viața mai ușoară nu sunt doar utile, ci devin necesare.

Iar cuptorul cu microunde este unul dintre aliații la care apelează numeroase persoane în bucătărie. Dar sunt unele lucruri pe care cuptorul cu microunde nu le poate face. Descoperă zece alimente pe care să nu le încălzești niciodată în cuptorul cu microunde. Pot deveni nocive pentru sănătate sau pot fi un adevărat pericol pentru siguranța ta.

Broccoli

Această legumă extrem de sănătoasă poate fi preparată în numeroase moduri: la abur, la tigaie, în cuptor, pane, fiartă și lista poate continua. Dar nu este compatibilă cu prepararea la cuptorul cu microunde. Comparativ cu celelalte modalități de a prepara broccoli, varianta în cuptorul cu microunde distruge mai mulți nutrienți. Ca să păstrezi cât mai mult acid folic și vitamina C în broccoli, prepară-l la abur sau în varianta sote.

Laptele matern

Mamele care alăptează apelează adesea la un truc foarte util și anume congelarea propriului lapte. Acesta poate fi decongelat și încălzit, fiind sigur pentru sugari, dacă sunt respectate normele de igienă și siguranță. Dar încălzirea laptelui matern la cuptorul cu microunde nu este o variantă recomandată de specialiști. Potrivit Agenției pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite, încălzirea laptelui matern în cuptorul cu microunde poate cauza încălzirea neuniformă, cu zone reci și altele fierbinți, ceea ce pune în pericol siguranța bebelușului, care se poate opări. Este recomandat să dezgheți laptele în frigider sau sub jet de apă, dacă este într-un recipient închis ermetic.

Orice a mai fost încălzit în cuptorul cu microunde

Calitatea alimentelor tale scade cu fiecare reîncălzire la cuptorul cu microunde, mai ales dacă alegi temperaturi mari pentru o perioadă mai lungă de timp. Încălzește numai cantitatea de mâncare pe care crezi că o vei mânca la o singură masă, pentru că vei mai putea încălzi ulterior dacă este necesar. Încălzirile repetate distrug nutrienții din mâncărurile tale și ar trebui evitate.

Fructele întregi

Fructele pot fi puse în cuptorul cu microunde, dar trebuie să ai grijă în ceea ce privește fructele întregi. Fructele în coajă, întregi, așa cum sunt strugurii, piersicile sau merele, împiedică apa să iasă atunci când sunt încălzite, ceea ce înseamnă că vor exploda în cuptorul cu microunde.

Este de preferat să le tai felii sau să le înțepi din loc în loc înainte de a le încălzi în cuptorul cu microunde, pentru ca aburul să poată ieși din interior.

Ardeii iuți

Dacă ai preparat o mâncare delicioasă și ai decis să presari fulgi de ardei iute înainte de a o încălzi în cuptorul cu microunde, vei descoperi că este o decizie greșită. Atunci când ardeiul iute este încălzit în cuptorul cu microunde, substanța care îi dă gustul iute, numită capsaicină, este eliberată în aer. Poate produce arsuri ale căilor respiratorii sau ale ochilor.

Carnea congelată

Este probabil unul dintre alimentele cel mai des decongelate în cuptorul cu microunde. Dezghețarea treptată a cărnii congelate, folosind programul special al cuptorul cu microunde, este o metodă sigură. Dar este greșit să alegi un program rapid, care încălzește brusc carnea. Specialiștii avertizează că în zonele mai subțiri, carnea va fi preparată termic, iar în cele mai groase nu se va decongela complet. Iar acest lucru poate cauza și înmulțirea bacteriilor, mai ales dacă trebuie să mai aștepți cel puțin jumătate de oră înainte de a găti carnea. Cea mai sigură metodă de a decongela carnea este să o lași peste noapte în frigider.

Țelina, spanacul și sfecla

Căldura puternică poate face ca nitrații conținuți în aceste legume să devină toxici, având efecte carcinogene. Prin urmare, este de preferat să eviți prepararea sau încălzirea lor în cuptorul cu microunde.

Apa

Atunci când apa este încălzită prea mult timp în cuptorul cu microunde, într-un vas ceramic sau din sticlă termorezitentă, este posibil ca bulele să nu se formeze din cauza temperaturii prea mari. Apa se supraîncălzește, iar când scoți cana, căldura este eliberată brusc, prin bule mari de apă și clocote violente. Ca să reduci riscul de a te opări, încălzește apa pentru perioada minimă de timp necesară.

Ouăle în coajă

Probabil ai văzut tot felul de trucuri pe Pinterest, printre care și acela de a prepara ouăle în coajă în cuptorul cu microunde. Deși ar putea părea simplu să „fierbi” ouă fără apă în cuptorul cu microunde, este o greșeală majoră. În timp ce se încălzesc, ouăle elimină vapori de apă în interior. Și pentru că apa conținută să încălzește brusc atunci când pui ouăle în cuptorul cu microunde, acestea vor exploda. E de preferat să rămâi la varianta clasică, de ouă fierte în apă, pe aragaz.

Alimente în recipiente din plastic sau styrofoam

Plasticul conține substanțe numite BPA, care acționează precum hormoni în organism putând să provoace dezechilibre hormonale și probleme de sănătate. Iar atunci când sunt încălzite, acestea se transferă în alimente. De asemenea, recipientele de unică folosință pentru mâncare, realizate dintr-un tip de plastic numit styrofoam, eliberează substanțe toxice atunci când sunt încălzite. Cea mai sigură metodă este de a pune alimentele în vase din ceramică sau sticlă termorezistentă înainte de a le încălzi în cuptorul cu microunde, transmite eva.ro.


Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

11.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Remanierile necesare...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md