ALIMENTE-CAPCANĂ pe care trebuie să le evitaţi dacă vreţi să SLĂBIŢI
Germanii sunt foarte preocupaţi de nutriţie. Ultimele statistici indică faptul că 67% dintre bărbaţi şi 53% din femeile din Germania sunt supraponderali. Nu întâmplător apar săptămânal articole în presa germană care atrag atenţia asupra bombelor calorice, unele chiar recomandate de medici. Potrivit jurnalul.ro, revista germană Focus a întocmit o listă de opt alimente cărora ar trebui să le acordati o mai mare atenţie în viitor.
1. Jeleuri
Nemţii sunt înnebuniţi după jeleurile Gummibarchen. Realitatea este că acestea sunt în fruntea clasamentului alimentelor care îngraşă. 50 de grame de jeleuri este echivalentul a 50 de grame de zahăr. Atenție şi la prăjituri, îngheţată şi ciocolată. O bucată de ciocolată are 200 de calorii, în timp ce o cupă de îngheţată de nucă sau caramel are 360 de calorii. Varianta optimă: o îngheţată de fructe preparată acasă.
2. Sucuri
Medicii recomandă consumul a cât mai multe lichide. E sănătos să bem sucuri de fructe, însă efectul de îngrăşare este de neevitat. Realitatea este că sucul de mere are la fel de multe calorii precum cola. Inclusiv laptele are un conţinut de grăsime care favorizează procesul de îngrăşare.
3. Anumite sortimente de peşte
Nutritioniştii recomandă consum de peşte fiindcă e sănătos şi cu un conţinut scăzut de grăsimi. Dar nu toate se încadrează în această categorie. Peştele tuna şi calamarul conţin 15% grăsime.
4. Pâinea prăjită
Foarte mulţi sunt tentaţi să îşi înceapă ziua cu câteva felii de pâine prăjită. Realitatea este că o felie conţine de patru ori mai multe calorii decât o felie de pâine din făină integrală. Apoi urmează capcana cu ce punem pe pâine. Mezelurile, pateurile sau cârnaţii sunt garanţi ai obezităţii. Preferabil ceva pe bază de carne de pui. Atenţie şi la brânzeturi. Camembert şi Brie au peste 50% grăsime. Evitaţi şi mozarella. Alegeţi mai bine brânza de burduf.
5. Atenţie la salate
Nutriţioniştii recomandă diferite sortimente de salate, însă uită să vorbească de uleiurile şi sosurile folosite în prepararea lor. Nu folosiţi mai mult de o linguriţă de ulei pentru porţia fiecărei persoane.
6. Produsele light
Acestea nu sunt nici pe departe garanţi ai pierderii în greutate. Într-adevăr conţin mai puţine calorii, însă te fac să consumi mai mult din ele, iar rezultatul este acelaşi sau chiar mai rău. Avem tendinţa ca untul light să îl aplicăm într-un strat mai gros pe pâine, iar conţinutul de calorii automat se dublează.
7. Nucile
Medicii recomandă consumul de nuci pentru diminuarea colesterolului şi pentru protejarea inimii. Este adevărat doar că ele conţin peste 50% grăsime. Recomandăm consumul limitat. Acelaşi lucru se poate spune şi despre avocado, care conţine 25% grăsime. Alternative mai eficiente sunt ananasul şi mango.
8. Croasantul
Pare greu de crezut, dar francezii consumă zilnic cel puţin un croasant şi nu au probleme de greutate. Realitatea este că un croasant conţine mai multe grăsimi decât un Cheeseburger. Aşa că cei de la revista Focus ne recomandă ca alternativă o salată de fructe.
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”