Aliații se pregătesc să ofere Ucrainei o ARMĂ redutabilă, ce poate influența semnificativ soarta războiului
Dronele dotate cu inteligență artificială ar fi desfășurate în flote mari, care comunică și coordonează între ele pentru a ținti pozițiile inamice, fără ca fiecare dintre ele să fie controlată de un operator uman, scrie Bloomberg.
Mai mulți aliați occidentali ai Ucrainei, printre care Marea Britanie și SUA, vor să colaboreze pentru a oferi Ucrainei mii de noi drone ghidate de inteligența artificială, care ar putea ataca simultan țintele rusești.
Strategii militari occidentali care dezvoltă această tehnologie cred că aceasta ar putea permite Ucrainei să copleșească forțele rusești în anumite puncte ale frontului, au declarat pentru Bloomberg sursele, sub acoperirea anonimatului.
Dronele ar putea fi trimise Ucrainei în câteva luni, au spus aceștia, avertizând totodată că livrarea ar putea suferi totuși întârzieri.
Dronele au devenit din ce în ce mai importante în conflictul dintre Rusia și Ucraina, iar la nivel mondial are deja loc o cursă pentru dezvoltarea de noi tehnologii, care ar putea modela viitorul războiului.
Ucraina a avut inițial un avantaj semnificativ la acest capitol. Rusia își intensifică însă în prezent propria producție internă de drone de luptă pentru a sprijini invazia și a primit livrări semnificative și din Iran.
O coaliție de aliați ai Kievului s-a angajat să livreze 1 milion de drone țării în decurs de un an, iar armata ucraineană a declarat că a folosit drone navale pentru a distruge o navă de război rusă în Marea Neagră, săptămâna trecută.
Accentul pus pe drone vine într-un moment în care Kievul se confruntă cu o lipsă de obuze de artilerie. Criza ar putea deveni atât de gravă în următoarele luni, încât armata ucraineană ar putea fi nevoită să se concentreze pe un front mai restrâns.
Ucraina a anunțat sâmbătă că se retrage din Avdiivka, după o bătălie care a durat luni de zile. Iar evoluția de pe front a generat noi îngrijorări în rândul aliaților.
Cancelarul german Olaf Scholz a crescut presiunea asupra aliaților europeni pentru a crește ajutorul militar acordat Ucrainei, folosind un discurs la Conferința de Securitate de la Munchen pentru a avertiza asupra costului politic și financiar al unei victorii rusești.
La Washington, Casa Albă a subliniat că vina pentru căderea orașului Avdiivka aparține și republicanilor care blochează pachetul de ajutor militar al SUA pentru Ucraina.
În timp ce noile capacități ale dronelor nu înlocuiesc nevoia urgentă de obuze, acestea pot ajuta la compensarea parțială a deficitului și pot crea o nouă dinamică pe câmpul de luptă, au declarat experții.
Dronele dotate cu inteligență artificială ar fi desfășurate în flote mari, care comunică și coordonează între ele pentru a ținti pozițiile inamice, fără ca fiecare dintre ele să fie controlată de un operator uman, a declarat una dintre persoanele citate de Bloomberg.
Amiralul Rob Bauer, președintele comitetului militar al NATO, a declarat chiar că mulțumită acestor drone, Ucraina ar putea avea „mai mult succes decât barajele de artilerie”.
„Țările se uită la roiurile de drone, se uită la inteligența artificială pentru a îmbunătăți drone relativ simple și camere sau sisteme video relativ simple astfel încât acestea să fie mult mai conectate cu software-ul”, a spus Bauer. Există o „cursă nesfârșită” cu Rusia pentru a dezvolta tehnologii de ultimă oră, a adăugat el.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”