Alexandru Slusari: Există premise că vom avea secetă


Președintele „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari, spune că nu vrea să facă pronosticuri apocaliptice, însă, dacă temperaturile nu vor reveni lent la normal și nu va cădea zăpada, există un risc sporit ca recolta să fie afectată atât calitativ, cât și cantitativ.
Potrivit lui Alexandru Slusari, culturile însămânțate toamna trebuie să fie acum în repaus vegetativ, să poată acumula substanțele nutritive și să fie protejate de un strat de zăpadă. „Procesul vegetativ începe când temperaturile urcă la 5°C și acesta demarează, de obicei, în martie. Situația nu este chiar favorabilă acum, în special pentru grâu și rapiță, chiar dacă noaptea temperaturile sunt mai coborâte. Dacă în câteva zile temperatura va scădea lent și vor începe să cadă precipitațiile, atunci putem sta liniștiți”, a precizat expertul în agricultură.
În același timp, Alexandru Slusari spune că recolta va fi afectată dacă temperaturile vor scădea brusc până la minus 10-12°C, atunci cerealele vor îngheța. Același risc se atestă și în cazul pomilor de cais și piersic la care perioada de vegetație se declanșează mai repede decât la prun sau măr și ar putea să înghețe la temperaturi de -7 și -8°C. „Totul depinde de evoluția timpului în perioada imediat următoare. Am avut toamna condiții climaterice foarte favorabile, însă au căzut puține precipitații în ultimele luni și această stare de lucruri ar putea afecta nivelul de umiditate din sol. Nu vreau să fac scenarii apocaliptice, dar am analizat situația din ultimii zece ani și, de obicei, temperaturile joase și lipsa precipitațiilor în perioada de iarnă reprezintă premise că vom avea secetă în acest an. Dacă se va menține același tablou și în următoarele zile, atunci roada va fi afectată atât calitativ, cât și cantitativ”, a declarat Alexandru Slusari.
Datorită condițiilor climaterice favorabile, volumul producției agricole vegetale în acest an a înregistrat o majorare-record, de 52%, după o scădere de 23% în 2012, an afectat de o secetă gravă.









































































