Alexandr Stoianoglo le ia APĂRAREA celor cinci ex-deputaților comuniști cercetați pentru îmbogățire ilicită, în dosarul privind coruperea parlamentarilor: „Această agitație REGIZATĂ este o mimare a luptei cu corupția”
Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, este convins că dosarele celor cinci ex-deputați comuniști cercetați penal pentru îmbogățire ilicită în cauza penală privind coruperea parlamentarilor nu se vor finaliza cu nimic. Mai mult, Stoianoglo consideră că reluarea urmăririi penale privind migrarea celor 14 ex-deputați comuniști la Vlad Plahotniuc și reținerea a cinci dintre ei ar fi o acțiune regizată, pentru a sustrage atenția de la problemele cotidiene ale oamenilor.
„Intenția de a veni cu o reacție a fost determinată de evenimentele care au avut loc în ultima săptămână, legate de arestarea celor cinci foști deputați. Nu o să intru în detaliile evenimentelor care s-au desfășurat cu 7 ani în urmă, cu atât mai mult că nici nu cunosc așa-zisele detalii. Pentru mine, în calitate de cetățean și fost politician, aceste treceri dintr-un partid în altul, de la colegi la oponenți politici, au reprezentat mereu niște fapte inacceptabile și condamnabile. Dar, în calitate de procuror, analizând lucrurile profesional, înțeleg că aceste dosare penale nu vor avea finalitatea la care se așteaptă oamenii. Această agitație regizată nu este altceva decât o mimare a luptei cu corupția și o încercare de a sustrage atenția oamenilor de la problemele zilnice”, a scris Stoianoglo într-o postare pe Facebook.
În opinia sa, este practic imposibil de a demonstra fapte de corupție care au avut loc cu 7 ani în urmă: „Sunt sigur că procurorii vor fi în imposibilitatea de a acumula baza probatorie. Cu referire la îmbogățirea ilicită, acest articol a fost introdus în Codul Penal în perioada „statului capturat”, anume pentru urmărirea oponenților politici sau a persoanelor incomode regimului. Cei care în acea perioadă condamnau aceste practici și instrumente, astăzi le aplică din plin. Desigur, trebuie să existe prevederi legale în privința îmbogățirii ilicite, doar că și aplicarea în privința acestui articol trebuie să se realizeze în limitele legii, fără abuzuri, iar averea dobândită ilegal urmează a fi confiscată doar în urma hotărârilor instanțelor de judecată”.
Sursa citată a adăugat că, în cazul îmbogățirii ilicite, nu e neapărat vorba despre corupție, dar de cele mai multe ori despre neachitarea impozitelor.
„Dorința constantă de a câștiga un ban în plus ne este caracteristică nouă moldovenilor. Cumpărăm mai ieftin și încercăm a vinde mai scump. Probabil neajunsurile permanente ne-au creat astfel de deprinderi. Nu cred că în toate cazurile putem vorbi de aplicarea pedepsei penale, mai ales când sunt aplicate pedepse mai dure chiar decât în cazul crimelor deosebit de grave: omoruri, jafuri etc. Totuși, în toată epopeea aceasta cu arestările, pe mine ca om m-a afectat cel mai mult cazul Violetei Ivanov, mai exact circumstanțele legate de decesul mamei sale. Sper că arestul fiicei nu a fost un motiv în plus ce a determinat decesul mamei, este clar însă că astfel de circumstanțe nu au cum să-ți adauge forțe și sănătate”, a mai spus procurorul general suspendat.
Amintim că ex-deputații Vladimir Vitiuc, Anatolie Zagorodnîi, Artur Reșetnicov și Sergiu Sîrbu se află în arest preventiv, după ce procurorii anticorupție le-a înaintat învinuirea pentru îmbogățire ilicită. Violeta Ivanov, care figurează în același dosar este în arest la domiciliu de ieri, 10 februarie.
În cadrul perchezițiilor efectuate la cei 13 ex-deputați comuniști, care în 2015 l-au părăsit pe Vladimir Voronin și au aderat ulterior la Partidul Democrat al lui Vlad Plahotniuc, au fost depistate sume consistente de bani. De exemplui, la unul dintre ex-deputați, în cadrul unui safeu metalic deținut la o instituție bancară au fost depistate și ridicate mijloace bănești în sumă de 65 000 de euro și 30 000 de dolari, iar dintr-un alt depozit bancar al aceluiași deputat - încă 20 000 de dolari și 85 000 de euro.
În cadrul altor percheziții la domiciliile altor foști parlamentari au fost depistate, de asemenea, diferite sume de bani. Cea mai mică sumă depistată la unul dintre ex-deputați era în mărime de 500 de euro, iar cea mai mare - 34 700 de dolari SUA și 44 300 de euro.
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei