Alertă: 324 de cazuri de gripă sezonieră raportate săptămâna trecută
Pe parcursul săptămânii 3-9 februarie, Republica Moldova a înregistrat 324 de cazuri noi de gripă sezonieră, anunță Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).
În aceeași perioadă, au fost semnalate 9 589 de infecții acute ale căilor respiratorii superioare, majoritatea afectând copiii. Municipiul Chișinău a raportat cele mai multe cazuri de gripă sezonieră, cu un total de 250, urmat de municipiul Bălți cu 15 cazuri. În regiunile Ialoveni și Soroca au fost înregistrate câte 6 cazuri, iar Călărași și Criuleni au avut câte 5 cazuri fiecare. De asemenea, în Căușeni, Florești, Orhei și Ștefan-Vodă s-au raportat câte 4 cazuri, iar în Cimișlia, Comrat, Edineț și Sângerei câte 3 cazuri. Strășeni și Ungheni au înregistrat câte 2 cazuri, iar Basarabeasca, Briceni, Dondușeni, Fălești și Leova câte un caz.
Având în vedere creșterea numărului de cazuri de infecții respiratorii, ANSP recomandă respectarea măsurilor de protecție: păstrarea distanței sociale, evitarea locurilor aglomerate și respectarea regulilor de igienă, inclusiv igiena mâinilor și igiena respiratorie. De asemenea, este importantă respectarea măsurilor sanitare în toate domeniile de activitate, aerisirea spațiilor închise, purtarea măștilor în instituțiile medicale și consultarea medicului de familie la apariția simptomelor de infecție respiratorie. Adoptarea unui stil de viață sănătos, cu alimentație bogată în legume și fructe, odihnă suficientă și exerciții fizice regulate joacă un rol crucial în prevenția acestor afecțiuni.
„Am putut să contăm mereu pe ajutorul României - de la furnizarea de energie la proiecte de infrastructură locală în satele noastre”. Maia Sandu, aprecieri pentru Klaus Iohannis, care părăsește funcția de președinte al României după ZECE ani
VIDEO // Klaus Iohannis i-a predat ștafeta lui Ilie Bolojan și a părăsit Palatul Cotroceni după mai bine de ZECE ani: „Domnule președinte interimar, să aveti grijă de România!"
Cerințe noi privind testarea, autorizarea, monitorizarea și eliberarea, cu rețetă sau fără, a medicamentelor, în R. Moldova: Nivel sporit de protecție a sănătății publice și accesibilitate la tratamente sigure și eficiente