Alegerile prezidenţiale, VALABILE! Câte zile are la dispoziție Curtea Constituțională pentru a confirma legalitatea scrutinului
Comisia Electorală Centrală (CEC) a declarat sâmbătă, 9 noiembrie, valabile alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024.
Membrii CEC au aprobat astăzi Raportul cu privire la rezultatele alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024 și procesul-verbal privind centralizarea rezultatelor votării la cel de-al doilea tur al alegerilor pentru funcția de șef al statului, organizat pe 3 noiembrie curent.
Comisia Electorală Centrală a constatat că, în total, 1 701 333 de alegători au primit buletine de vot, iar 1 701 284 au participat la votare.
Din numărul total de 1 680 569 de voturi valabil exprimate, pentru Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune și Solidaritate, au votat 930 139 de persoane, iar pentru Alexandr Stoianoglo, desemnat de Partidul Socialiştilor – 750 430.
,,CEC declară ales concurentul electoral Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune și Solidaritate, care a obținut cel mai mare număr de voturi în turul doi de scrutin", a declarat președinta CEC, Angelica Caraman.
Documentele aprobate de autoritatea electorală centrală urmează să fie prezentate Curţii Constituţionale pentru a confirma sau infirma, printr-un aviz, legalitatea alegerilor în termen de 10 zile de la primirea actelor de la CEC.
Socialistul Bogdat Țîrdea, de nerecunoscut: Nu este de acord că ar susține războiul rușilor împotriva Ucrainei și că aplaudă distrugerea orașelor și satelor ucrainene, calificând afirmațiile ca „atentat la onoarea” sa
Maia Sandu, semnal de alarmă la Convenția Națiunilor Unite cu privire la schimbările climatice de la Baku: „R. Moldova este un exemplu elocvent de injustiție cu privire la schimbările climatice”
Maia Sandu, discuții cu Recep Erdoğan despre Găgăuzia și pacea din regiune: „Împreună, ne propunem să păstrăm limba găgăuză, listată de UNESCO ca fiind pe cale de dispariție”