ALEGERI // Alegătorii din R. Moldova, așteptați duminică la urne pentru a-și alege președintele și a vota la referendumul privind integrarea europeană: Tot ce trebuie să știți despre scrutinul de pe 20 octombrie
Peste 3,3 milioane de alegători înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor sunt așteptați duminică, 20 octombrie, la urne pentru a alege președintele R. Moldova din următorii patru ani și pentru a-și da sau nu acordul privind modificarea Constituției, astfel încât obiectivul de integrare europeană să fie introdus în Constituție.
Secțiile de votare și-au deschis ușile la ora 7.00 și se vor închide la ora 21.00.
Comisia Electorală Centrală a deschis 1 988 de secții pe teritoriul R. Moldova, inclusiv 306 în municipiul Chișinău și 30 pentru alegătorii din Transnistria, precum și 228 de secții de votare peste hotare.
Participanții la alegeri vor primi câte două buletine de vot – unul pentru a pune ștampila „Votat” în dreptul candidatului pe care-l vor șef al statului, iar altul – pentru a bifa opțiunile „DA” sau „NU” răspunzând la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.
La primul tur al alegerilor prezidențiale s-au înscris 11 candidați.
Pentru a putea vota, alegătorii au nevoie fie de buletinul de identitate al cetățeanului Republicii Moldova, care confirmă domiciliul sau reședința temporară a alegătorului pe teritoriul secției de votare, fie de buletinul de identitate provizoriu cu mențiunile privind cetățenia Republicii Moldova, domiciliul sau reședința temporară a titularului, sau de pașaportul cetățeanului Republicii Moldova, inclusiv cu termen de valabilitate expirat.
La alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie, fiecare alegător poate vota o singură dată și la o singură secție de votare, iar validarea scrutinului depinde de participarea a cel puțin o treime din alegători.
Dacă niciun candidat de la alegerile prezidențiale nu obține jumătate din voturile date de alegătorii prezenți la urne, va fi organizat un al doilea tur de scrutin cu participarea primilor doi candidați care au înregistrat cel mai mare scor.
Referendumul republican constituțional și alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie vor fi monitorizate de 2 061 de observatori naționali și internaționali.