01:39:41 15.01.2025
Stiri

ALARMANT // R. Moldova, foarte atentă la consumul resurselor naturale din acest an. Creditul ecologic al omenirii va fi epuizat pe 1 august

Actualitate 06.06.2024 17:59 Vizualizări1857 Autor: ZiarulNational
ALARMANT // R. Moldova, foarte atentă la consumul resurselor naturale din acest an. Creditul ecologic al omenirii va fi epuizat pe 1 august

R. Moldova își va consuma până pe 28 decembrie resursele naturale generate în acest an, ceea ce înseamnă că doar trei zile va trăi „pe datorie” față de planeta Pământ. România își va consuma resursele până în data de 20 iulie, în timp ce, la nivel global, creditul ecologic al omenirii va fi epuizat pe 1 august, potrivit organizaţiei internaţionale Global Footprint Network.

„După această dată, toată energia pe care o vom folosi, tot ce vom mânca, cumpăra din magazine sau călătoriile pe care le vom face vor fi în contul generaţiilor viitoare", se arată în raport.

Global Footprint Network calculează în fiecare an „Ziua Depăşirii" sau „Earth Overshoot Day, care reprezintă data de la care omenirea începe să trăiască pe datorie ecologică, deci consumă din resursele anilor următori. Această zi marchează simbolic momentul în care cererea populaţiei este mai mare decât oferta Pământului, ceea ce demonstrează creşterea consumului populaţiei peste ceea ce poate Terra produce.

Ziua Suprasolicitării Pământului sau Ziua Depăşirii, care variază de la an la an şi depinde de cât de responsabili reuşim să fim, este un raport între amprenta ecologică a activităţii umane şi capacitatea ecosistemelor naturale de a se regenera pentru a absorbi deşeurile produse. În acest moment, naturii îi ia 19 luni să regenereze resursele care s-au epuizat în 12 luni, potrivit studiilor realizate de o organizaţie internaţională în peste 180 de ţări.

„Bunăstarea şi libertatea pe care avansul tehnologic ni le oferă vin la pachet cu un consum uriaş de resurse. Dacă ne gândim că aproape 80% dintr-un echipament electronic poate fi reciclat, vom vedea că avem cel puţin o soluţie pentru a salva resurse şi a evita extracţia de noi materii prime şi minereuri. Reciclarea electronicelor reprezintă acel gest mic, care, atunci când este multiplicat, poate avea forţa să influenţeze pozitiv aceste statistici", a declarat Roxana Puia, director de marketing al Asociaţiei Environ, implicată în managementul deşeurilor de echipamente electrice şi electronice din România.

Potrivit reprezentanţilor Environ, până în 2022, întreaga omenire produsese deja 62 miliarde kilograme de deşeuri de echipamente electrice, dintre care doar 22,3%, au fost colectate şi reciclate corect, situație confirmată de Risco.ro.

În ceea ce priveşte România, aceasta va trăi pe datorie ecologică începând cu 20 iulie. Ţara noastră se află pe locul 78 în acest clasament, după ce anul trecut a ocupat poziţia 30. Cele mai risipitoare ţări sunt Qatar (11 februarie), Luxemburg (20 februarie), Emiratele Arabe Unite (4 martie), Kuwait (5 martie), Bahrain şi Estonia (8 martie).

La polul opus, printre cele mai atente la resursele naturale se află Kyrgyzstan, care pierde doar o zi din acest an (30 decembrie), Republica Moldova (28 decembrie), Guinea (27 decembrie), Maroc şi Guinea franceză (22 decembrie).

Asociaţia Environ este unul dintre cei mai importanţi jucători din domeniul managementului deşeurilor de echipamente electrice şi electronice din România. Environ reprezintă obligaţiile a circa 1.150 de producători care pun pe piaţă echipamente electrice şi electronice importate sau produse sub marcă proprie, respectiv 27% din totalul companiilor înregistrate la ANPM. În cei aproape 17 ani de activitate, compania a gestionat peste 230.000 tone deşeuri de echipamente electrice şi electronice şi a organizat peste 4.000 de puncte de colectare.

Interesant e ca puterea politică din România pare puțin interesată de subiect, deși a impus restricții asupra diverselor activități economice, dar acestea au fost cauzate de încercarea de a face cât mai mulți bani la stat si aproape deloc pentru scopuri mai nobile.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md