17:01:55 29.06.2024
Stiri

ALARMANT // Aproape 1,8 miliarde de adulți din întreaga lume riscă să se îmbolnăvească din cauza sedentarismului. Câtă activitate fizică recomandă OMS?

Actualitate 26.06.2024 19:30 Vizualizări653 Autor: ZiarulNational
ALARMANT // Aproape 1,8 miliarde de adulți din întreaga lume riscă să se îmbolnăvească din cauza sedentarismului. Câtă activitate fizică recomandă OMS?
Poză simbol


Aproape 1,8 miliarde de adulți sunt expuși la îmbolnăvire din cauza nivelului scăzut de activitate fizică, arată un raport îngrijorător al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).


Potrivit raportului, aceștia sunt expuși riscului de a dezvolta diverse afecțiuni, cum ar fi cancer, accident vascular cerebral, demenţă şi diabet.

Din păcate, mai arată raportul, situația este din ce în ce mai rea, de la an la an.

Conform unui nou studiu realizat de cercetători din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi de cadre universitare, inactivitatea fizică la nivel global a crescut cu circa 5 puncte procentuale în perioada 2010-2022.

Per ansamblu, circa o treime din adulţi (31%) la nivel global nu fac suficientă mişcare, un procent în creştere faţă de 23% (900 de milioane de persoane) în anul 2000 şi 26% în 2010.

Dacă această tendinţă se menţine, experţii preconizează că până în 2030, circa 35% din populaţia adultă va fi deficitară la capitolul activităţi fizice.

Studiile au arătat că lipsa activităţilor fizice creşte riscul de boli cardiace, accident vascular cerebral, diabet de tip 2, demenţă şi cancer, cum ar fi cel de sân şi de colon.

Din punctul de vedere al diferenţelor de gen, se pare că femeile au în mod constant o probabilitate mai mică de a face mişcare în comparaţie cu bărbaţii, ratele de inactivitate fiind de 34% în cazul femeilor faţă de 29% în cazul bărbaţilor.



Câtă activitate fizică recomandă OMS?

Potrivit recomandărilor OMS, adulţii ar trebui să realizeze 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată sau 75 de minute de activitate fizică de intensitate ridicată în fiecare săptămână.

Exemplele de activităţi moderate includ mersul pe jos într-un ritm alert (6 kilometri pe oră sau mai rapid), activităţi de curăţenie intensă – cum ar fi spălarea geamurilor sau datul cu mopul -, mersul pe bicicletă cu viteza de 16-19 kilometri pe oră şi badminton.

Exemple de activităţi fizice intense sunt drumeţiile, jogging la o viteză de 10 kilometri pe oră sau mai rapid, săpatul în grădină, mersul rapid cu bicicleta, un meci de fotbal de baschet sau de tenis.

Potrivit OMS, o activitate fizică insuficientă înseamnă nerealizarea nivelului de exerciţii recomandat săptămânal.

Nivelurile sedentarismului la nivel global

OMS monitorizează în mod regulat tendințele privind sedentarismul. Un studiu recent a constatat că aproape o treime (31%) din populația adultă a lumii, 1,8 miliarde de adulți, sunt inactivi fizic, adică nu îndeplinesc recomandările de cel puțin 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată pe săptămână. Aceasta reprezintă o creștere de 5% între 2010 și 2022. Dacă această tendință continuă, se estimează că proporția adulților care nu ating nivelurile recomandate de activitate fizică va crește la 35% până în 2030.

La nivel global, există diferențe notabile de vârstă și gen în ceea ce privește nivelurile de inactivitate fizică.

Femeile sunt mai puțin active decât bărbații cu o medie de 5%. Acest lucru nu s-a schimbat din 2000. După vârsta de 60 de ani, nivelul de inactivitate fizică crește, atât la bărbați, cât și la femei. 81% dintre adolescenți (cu vârsta cuprinsă între 11 și 17 ani) erau inactivi fizic.
Adolescentele au fost mai puțin active decât băieții adolescenți, cu 85% față de 78%, nerespectând recomandările OMS.

Raportul OMS poate fi consultat AICI.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
28.06.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pe cine va miza Mosc...

24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md