ALARMĂ // Ghețarii din Italia, tot mai mici
Retragerea gheţarilor din Italia a continuat în 2024 ca urmare a schimbărilor climatice, a anunţat Asociaţia italiană de mediu Legambiente, transmite agenţia ANSA.
Stratul de gheaţă al gheţarilor alpini din Italia este din ce în ce mai subţire şi aproape toţi se confruntă cu o retragere puternică în întregul arc alpin, cu impact semnificativ asupra ecosistemelor şi biodiversităţii, se arată în cel de-al cincilea raport anual al „Carovana dei ghiacciai", campania internaţională a Legambiente dedicată monitorizării „giganţilor albi", realizat în colaborare cu Comitetul glaciologic italian şi cu organizaţia de mediu Cipra Italia. Raportul a fost prezentat la Universitatea Milano-Bicocca, arată Agerpres.
„Gheţarul simbol" din 2024 este Adamello, cel mai mare gheţar din Alpii italieni, care în 2024 a înregistrat o pierdere a grosimii în sectorul său frontal de trei metri şi efecte de topire până la 3.100 de metri deasupra nivelului mării, se arată în raport.
O fotografie realizată în septembrie este emblematică, partea frontală a limbii gheţarului fiind complet descoperită, în pofida stratului de şase metri de zăpadă măsurat la sfârşitul primăverii în zona Pian di Neve.
Nici gheţarul Careser (grupul Ortles-Cevedale) nu o duce mai bine, cu o pierdere medie a grosimii de 190 de centimetri.
Situaţia este similară şi în alte regiuni, precum Trentino-Tirolul de Sud, în zona gheţarilor Vedretta Lunga (Val Martello) şi Vedretta di Ries (Valle Aurina), cu o pierdere a grosimii stratului de zăpadă în zona limbilor lor între un metru şi jumătate şi doi metri.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei