Ajutorul pentru perioada rece a anului ar putea fi integrat în mecanismul de acordare a compensațiilor la energie
Statul ar putea acorda două tipuri de compensații pentru plata consumului de energie: compensație pentru achitarea facturilor la energie, inclusă direct în factură, și compensație la energie sub formă de plată monetară consumatorului vulnerabil.
Guvernul a avizat pozitiv astăzi, cu anumite recomandări, proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice și Legea cu privire la ajutorul social), înaintat cu titlul de inițiativă legislativă de către deputatul Dan Perciun.
Scopul proiectului este determinarea cât mai eficientă a consumatorilor vulnerabili, în contextul acordării compensațiilor pentru plata facturilor consumului de energie, și integrarea ajutorului pentru perioada rece a anului în mecanismul de acordare a compensațiilor în factură.
CITIȚI și Fond de 5,87 de miliarde de lei: Acordarea de compensații în factură pentru consumatorii din R. Moldova ca să treacă de criza energetică, prezentată ca istorie de succes în cadrul unei conferințe internaționale
Proiectul mai prevede introducerea a două categorii noi de vulnerabilitate: vulnerabilitate energetică maximă și vulnerabilitate energetică primară, care vor asigura o mai bună diferențiere a consumatorilor de energie, în special a celor cu un grad foarte înalt de vulnerabilitate.
Adițional, se propune completarea Legii privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice cu un capitol nou, care va descrie mecanismul de stabilire a dreptului la compensație la energie sub formă de plată monetară consumatorului vulnerabil și modul de plată a acesteia.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”