„Ajutor la contor”: Valoarea compensației pentru luna noiembrie va varia între 300 și 800 de lei. Suma exactă, stabilită în funcție cheltuielile pentru căldură raportate la veniturile gospodăriilor
Gospodăriile care au solicitat compensații de la stat pentru perioada rece a anului și care se vor califica în calitate de beneficiare ale Programului guvernamental „Ajutor la contor” vor primi sume între 300 și 800 de lei pentru luna noiembrie curent.
Guvernul a modificat astăzi Regulamentul cu privire la acordarea compensațiilor la energie și a aprobat normele pentru costul energiei în perioada rece noiembrie 2024 – martie 2025, precum și valoarea minimului de cheltuieli ale gospodăriei casnice.
Astfel, în sezonul rece 2024 - 2025, compensațiile vor fi acordate doar sub formă de plată monetară lunară, care va putea fi ridicată la poștă sau primită pe card.
Totodată, normele pentru costul energiei în perioada rece noiembrie 2024 – martie 2025 vor ține cont de componența fiecărei familii și de tipul de energie folosit pentru încălzire - gaze naturale, energie termică, electrică sau combustibil solid (lemne, cărbuni, pelete, brichete).
În baza datelor declarate, sistemul informațional va calcula compensațiile individual pentru fiecare familie, valoarea compensației pentru luna noiembrie variind între 300 și 800 de lei lunar.
„Pentru consumatorii casnici a căror sursă principală de încălzire sunt gazele naturale sau energia termică, sau energia electrică, valoarea compensației la energie sub formă de plată monetară constituie 800 de lei, dacă raportul, exprimat în procente, dintre venitul global lunar al gospodăriei casnice (în continuare - VGL) și nivelul minimului de cheltuieli al gospodăriei casnice (în continuare - MCF) este mai mic sau egal cu 50%;
Pentru consumatorii casnici a căror sursă principală de încălzire sunt combustibilii solizi, valoarea compensației la energie sub formă de plată monetară constituie 800 de lei, dacă VGL este mai mic sau egal cu MCF;
Pentru consumatorii casnici a căror sursă principală de încălzire sunt gazele naturale, dacă raportul, exprimat în procente, dintre VGL și MCF este mai mare decât 50% și VGL este mai mic sau egal cu MCF, valoarea compensației la energie sub formă de plată monetară se calculează ca produsul dintre costul energiei în perioada rece a anului (în continuare - CEPRA) și 10% înmulțit cu suma dintre 1 și valoarea diferenței dintre 1 și raportul dintre VGL și MCF, potrivit formulei: C = CEPRA × 10% × (1+(1-VGL/MCF))”, prevede documentul aprobat de Guvern.
Pentru a verifica corectitudinea datelor completate în cerere, sistemul informațional „Vulnerabilitate Energetică” va folosi informații oficiale din mai multe instituții, precum Serviciul Fiscal, Casa Națională de Asigurări Sociale și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.
Pentru a primi compensații, toți consumatorii casnici trebuie să depună o cerere pe compensatii.gov.md. Cererile pot fi depuse pe toată perioada sezonului rece, până la data de 25 a lunii, însă compensațiile vor fi acordate din luna depunerii cererii.
Radu Ghilaș, regizor, actor: Piesa „Eu am vorbit cu Putin” este „o exorcizare a fricilor legate de război și de figura lui Vladimir Putin”
Scenariul din R. Moldova, APLICAT și în România? Un agent al Rusiei plănuia un ATENTAT lângă București. El făcea parte dintr-o rețea care opera și în Polonia și Cehia
Licențierea importului de cereale și oleaginoase ar putea fi extinsă și pentru anul 2025: MAIA a inițiat procesul