AJUSTĂRI // Tariful la căldura livrată de SA „Termoelectrica”, MICȘORAT cu 310 lei per gigacalorie, iar la cea livrată de SA „CET-Nord” - cu 344 de lei. Cu cât se ieftinește energia electrică
Tariful pentru energia termică livrată consumatorilor de SA „Termoelectrica” va scădea cu 310 lei per gigacalorie și va costa 3 267 de lei/Gcal, cu 9% mai puțin decât până acum.
Totodată, tariful pentru energia termică livrată consumatorilor de către SA „CET-Nord” va fi mai mic cu 344 de lei și va constitui 3 561 de lei/Gcal, o diminuare a tarifului cu 9% în raport cu cel actual.
Decizia a fost luată astăzi de Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), care a ajustat, în procedură extraordinară, prețul la energia electrică produsă și a tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor de către S.A. „Termoelectrica” din Chișinău și SA „CET-Nord” de la Bălți.
CITIȚI și Cetățenii R. Moldova vor plăti începând cu 8 iunie tarife mai mici pentru gazele naturale. Decizia ANRE a fost publicată în Monitorul Oficial
Potrivit deciziei ANRE, prețul pentru energia electrică produsă de SA „Termoelectrica” va fi de 398 de bani/kWh, cu 5 bani/kWh sau 1% mai mult față de prețul în vigoare.
În cazul energiei electrice produse de SA „CET-Nord”, tariful va scădea cu 145 de bani/kWh sau 24% față de cel actual, constituind 466 de bani/kWh.
ANRE susține că aceste ajustări au fost determinate de mai mulți factori, inclusiv desfășurarea, începând cu luna iunie curent, a activității de producere la „Termoelectrica” prin excluderea păcurii și utilizarea integrală a gazelor naturale în scopuri de producere a energiei, creșterea accentuată a ponderii cheltuielilor de achiziție a gazelor naturale în totalul cheltuielilor de combustibil necesar pentru producerea energiei electrice, de la 19% la 59%, diminuarea ponderii cheltuielilor de procurare a păcurării pentru producerea energiei electrice, de la 81% la 41%, includerea în structura prețului și tarifului a cantității de 7 000 de tone de păcură din rezervele de stat în cuantum de 208 609 219 lei, echivalent al costului gazelor naturale substituite.
Factorii care au determinat revizuirea tarifului și prețului reglementat în cazul SA „CET-Nord” sunt diminuarea prețului mediu anual de procurare a gazelor naturale de către entitate cu 22%, diminuarea indicelui prognozat al prețurilor de consum mediu anual pentru anul 2023 în conformitate cu prognoza indicatorilor macroeconomici, de la 21,9% la 13,50%, a indicelui prognozat al prețurilor de consum al SUA pentru anul 2023 de la 8,30 la 5,81%, precum și diminuarea prețurilor reglementate pentru energia electrică procurată.
Centrale electrice cu turbine pe gaz, oferite R. Moldova de către Uniunea Europeană: CSE a activat și Mecanismului de Protecție Civilă al UE în vederea asigurării securității energetice
DOC // Guvernul COMPENSEAZĂ creșterea tarifului la energie electrică pentru agenții economici din sectorul alimentar și din industria prelucrătoare: Până la 50% din creșterea tarifului la energia electrică, pe o perioadă de 3 luni
Maia Sandu, răspuns pentru separatistul Krasnoselski, care „distorsionează realitatea”: „Originea crizei nu este la Chișinău, ci la Moscova, care trebuie să vină cu soluții reale pentru această problemă”