„AIR Moldova”, care anulează zboruri pe bandă rulantă, ar putea rămâne fără Certificatul de Operator Aerian: Probleme financiare mari la compania aeriană. Ce pot face pasagerii care au de suferit
Compania „Air Moldova” a anulat miercuri trei zboruri, iar pasagerii s-au plâns că nu au fost anunțați din timp despre această decizie. Situația a devenit una obișnuită în ultimele săptămâni, compania anulând deja zeci de zboruri. Autoritatea Aeronautică Civilă anunță că, dacă această companie nu-și va remedia problemele financiară și nu-și va suplini cu flotă de aeronave suficiente pentru prestarea serviciilor în care s-au angajat, riscă să îi fie suspendat Certificatul de Operator Aerian.
„Air Moldova” a explicat miercuri, prin intermediul unui comunicat de presă, că i-au fost blocate conturile și nu poate achita pentru prestarea serviciilor față de Întreprinderea de Stat Aeroportul Internațional Chișinău, aeronavele contractate și alimentarea cu combustibil.
„Deși Air Moldova se află într-o situație dificilă, fără aeronavele proprii din luna martie, compania a fost condiționată de către bancă să majoreze suma de depozit pentru garantarea rambursării biletelor neutilizate, ceea ce înseamnă că Air Moldova nu încasează o mare parte din bani în urma vânzărilor online, astfel formându-se un deficit de mijloace bănești necesare pentru activitatea companiei. Air Moldova a înaintat băncii o rugăminte de a revedea condițiile stabilite, fapt ce ar permite utilizarea a unei părți din suma de depozit pentru achitarea prestatorilor, în special pentru următoarele două săptămâni având în vedere fluxul sporit de pasageri din cauza sărbătorilor pascale. Banca a refuzat solicitarea companiei”, explică „Air Moldova”.
Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) susține că monitorizează îndeaproape situația curentă a acestui operator aerian și reiterează că pasagerii ale căror zboruri au fost anulate, pot apela Telefonul consumatorului – (022) 823583 sau își pot revendica drepturile accesând acest link.
„Încurajăm pasagerii care sunt blocați în aeroporturi să solicite asistență din partea operatorului aerian care are obligațiunea de a oferi pasagerilor cazare și hrană până la identificarea opțiunilor de rerutare spre destinația finală”, este îndemnul AAC.
Aditivul alimentar E171, folosit în mod special în paste tartinabile, supe, sosuri pentru salate sau suplimente alimentare, interzis în R. Moldova, la fel ca în UE: ANSA sporește controalele
CSE, măsuri URGENTE pentru a nu admite deconectarea energiei electrice după 1 ianuarie 2025. Unele întreprinderi își vor schimba PROGRAMUL de lucru, iar administratorii clădirilor publice și unităților comerciale vor limita iluminatul cu 30%
Îndemnul Maiei Sandu pentru cetățenii R. Moldova, în contextul situației de pe piața energetică: „Mici schimbări în obiceiurile noastre zilnice pot avea un impact mare – ne ajută să economisim energie și să reducem costurile”