Agricultorii suspendă protestele, dar spun că NU sunt mulțumiți de ce le-a oferit Guvernul și înaintează autorităților un nou ULTIMATUM
Agricultorii care protestau de câteva zile în centrul Chișinăului și-au luat astăzi tractoarele din Piaţa Marii Adunări Naționale și au plecat acasă după discuția avută la Guvern cu vicepremierul Vladimir Bolea.
Deși spun că nu sunt mulțumiți de soluțiile găsite de Guvern la revendicările pe care le-au înaintat, agricultorii renunță pe moment la proteste, punând noi condiții autorităților.
„Stimați agricultori, protestul nostru este suspendat. Noi nu suntem mulțumiți de rezultat. Categoric. Pentru starea actuală în care sunteți, 200 de milioane de lei și 4 000 de tone de motorină (anunțate de Guvern - n.r.) este foarte puțin. Dar jos pălăria pentru cei care, prin sacrificiu de două săptămâni, au obținut acest rezultat. Voi nu puteți lucra ca Guvernul și să întindeți recoltarea.
Agricultorii au plecat acasă. Dar noi am înaintat ultimatum autorităților. Până la 1 august să fie găsiți bani pentru 3 000 de lei per hectar de prima grupă. Să fie adusă și distribuită motorina din România. Și să fie aplicat prin decizia CSE moratoriu până pe 31 decembrie 2023 pentru plata dobânzilor și penalităților la creditori. Dacă nu, noi ne întoarcem imediat după recoltarea primei grupe", amenință Asociația „Forța Fermierilor".
Aceeași sursă precizează că va participa la elaborarea unui regulament de distribuire a compensațiilor, astfel încât „cele câte 1 000 de lei să nimerească la fermieri micro, mici și mijlocii".
„Vom urmări atent situația privind importul din Ucraina și la primul semnal de creștere a fluxului vom cere dur interzicerea importului. Vom încerca să facem ordine în Portul Giurgiulești", mai arată asociația condusă de Alexandr Slusari.
DOC // Trei MINIȘTRI din Guvernul Recean au fost EXCLUȘI din Consiliul Suprem de Securitate. Cine face parte din CSS
R. Moldova apelează la energia de URGENȚĂ, care este foarte scumpă. Deficitul total constituie 484 MWh
Uniunea Europeană oferă un nou ajutor umanitar pentru Republica Moldova și Ucraina, în valoare de 148 de milioane de euro