Agricultorii pun un nou ULTIMATUM Guvernului: Dacă vicepremierul Bolea nu iese în PMAN până la ora 11.00, tractoarele parcate în centrul capitalei vor porni într-un marș prin Chișinău
Guvernul urmează să le ofere astăzi agricultorilor protestatari un răspuns la solicitările acestora, inclusiv alocarea de urgență a 350 de milioane de lei pentru a oferi subvenții fermierilor afectați de criză.
Agricultorii, care au protestat săptămâna trecută în centrul Chișinăului și și-au lăsat parcate tractoarele în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), sunt nemulțumiți că au fost anunțați despre faptul că întâlnirea cu vicepremierul, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, va avea loc în seara zilei de marți, cu începere de la ora 17.00.
„Agricultorii nu înțeleg de ce este aleasă așa o oră târzie. Mai ales că domnul prim-ministru a promis joi că răspunsul va fi marți dimineață. Fermierii nu înțeleg de ce ei trebuie să mai aștepte încă o zi întreagă după patru zile, în care Guvernul a avut de rezervă, începând cu joi, 22 iunie. Consiliul asociației a depus atunci un efort enorm pentru a calma spiritele și de a oferi timp autorităților. Să vede că gestul nostru nu a fost apreciat, iar situația în sectorul agrar se înrăutățește pe zi ce trece. Prețurile la culturile de primă grupă se micșorează dramatic”, se arată într-un mesaj al Asociației „Forța Fermierilor”, condusă de Alexandr Slusari.
Drept urmare, fermierii au pus un nou ultimatum Guvernului și amenință cu perturbarea circulației rutiere în Chișinău.
„Agricultorii se adună la ora 10.00 în PMAN și până la ora 11.00 îl așteaptă pe domnul ministru (Vladimir Bolea - n.r.) sau sunt gata să se delege reprezentanți la întâlnirea promisă săptămâna trecută. După ora 11.00, tehnica agricolă se pornește într-un marș prin capitală”, încheie asociația fermierilor protestatari.
Menționăm că agricultorii solicită, printre altele, compensarea costurilor de producere pentru fermierii mici și mijlocii în valoare de cel puțin 3 000 de lei per hectar, la culturile agricole de primă grupă - grâu, rapiță și orz, achitarea tuturor datoriilor la subvenții, restricții la importul producției cerealiere și oleaginoase din Ucraina, înțelegeri cu Portul Giurgiulești să fie exportată prioritar producția agricolă din R. Moldova și modificări la restituirea TVA.
Prim-ministrul Dorin Recean a menționat săptămâna trecută că, pentru a sprijini agricultorii afectați de criza economică regională, Guvernul a alocat suplimentar peste 533 de milioane de lei, dintre care 433 de milioane de lei vor fi distribuite prin intermediul Mecanismului de restituire a TVA, iar alte 100 de milioane de lei vor fi repartizate pentru subvenționarea pierderilor înregistrate în urma creșterii prețurilor la motorină și fertilizanți.
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani