Agricultorii din R. Moldova au primit 600 de milioane de lei de la începutul anului în calitate de subvenții: Bani pentru dezvoltarea infrastructurii post-recoltare și de procesare, procurare de utilaj agricol sau rambursări de credite
Agricultorii din R. Moldova au primit, în perioada ianuarie - mai curent, subvenții în sumă de 600 de milioane de lei, ceea ce constituie circa 40% din valoarea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural.
Directorul adjunct al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), Diana Coșalîc, a declarat astăzi, în cadrul unui briefing de presă, că peste 460 de milioane de lei au fost achitate în calitate de subvenții post-investiționale, circa 89 de milioane de lei - pentru implementarea a 110 proiecte ce contribuie la dezvoltarea localităților rurale, peste 17 milioane - pentru funcționarea a 37 de GAL-uri și implementarea a 250 de proiecte investiționale, 12 milioane de lei - pentru demararea a 30 de proiecte start-up etc. Totodată, 20 de milioane de lei au reprezentat contribuția statului la Fondul Național al Viei și Vinului.
Banii au fost alocați, în cea mai mare parte, pentru dezvoltarea infrastructurii post-recoltare și de procesare, procurarea de tehnică și utilaj agricol. Totodată, agricultorii au solicitat rambursarea ratei la creditele accesate, sprijin pentru revitalizarea sectorului zootehnic, înființarea, modernizarea plantațiilor multianuale și pentru defrișarea celor neproductive.
Potrivit Dianei Coșalîc, AIPA a recepționat de la agricultori în anul 2022 un număr-record de peste 16 000 de cereri pentru acordarea sprijinului financiar.
Prezent la aceeași conferință de presă, vicepremierul Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alinemtare, a vorbit despre restructurarea AIPA, în scopul sporirii gradului de pregătire pentru aderarea la UE și alinierii la cerințele comunitare. Conceptul elaborat vizează dublarea numărului de angajați ai acestei instituții, crearea de subdiviziuni noi, optimizarea activităților de control și ajustarea structurii organizatorice pentru a corespunde unei Agenții de Plăți la standarde UE.
„La sfârșitul anului 2022, structurile UE au desfășurat un audit la AIPA. Agenția a fost apreciată înalt de experții internaționali. De la începutul anului suntem preocupați de fortificarea agenției. În prima etapă am dublat numărul de angajați. Dacă în anul 2010 agenția gestiona un buget de 400 de milioane de lei, ulterior cifra a crescut la 1,5 miliarde de lei, iar numărul de angajați era același”, a declarat vicepremierul, anunșând că în curând va fi demarat procesul de angajare și statul va majora salariile angajaților AIPA.
Centrale electrice cu turbine pe gaz, oferite R. Moldova de către Uniunea Europeană: CSE a activat și Mecanismului de Protecție Civilă al UE în vederea asigurării securității energetice
DOC // Guvernul COMPENSEAZĂ creșterea tarifului la energie electrică pentru agenții economici din sectorul alimentar și din industria prelucrătoare: Până la 50% din creșterea tarifului la energia electrică, pe o perioadă de 3 luni
Maia Sandu, răspuns pentru separatistul Krasnoselski, care „distorsionează realitatea”: „Originea crizei nu este la Chișinău, ci la Moscova, care trebuie să vină cu soluții reale pentru această problemă”