02:40:23 24.01.2025
Stiri

Agricultorii din Centru NU au unde-și vinde strugurii pentru vin, cei din Nord reclamă prețuri mici la mere, iar cei din Sud nu pot începe semănatul de toamnă: Problemele discutate astăzi la MAIA

Actualitate 27.09.2022 16:30 Vizualizări1346 Autor: Ziarul National
Agricultorii din Centru NU au unde-și vinde strugurii pentru vin, cei din Nord reclamă prețuri mici la mere, iar cei din Sud nu pot începe semănatul de toamnă: Problemele discutate astăzi la MAIA

Recoltă mai mică la toate culturile și prețuri nesatisfăcătoare pentru agricultori. Acestea sunt principalele probleme enumerate astăzi de șefii direcțiilor sau secțiilor agricole raionale la întrevederea pe care au avut-o cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.

Potrivit raportorilor, în unele raioane din zonele de nord și sud ale republicii nu poate fi demarat semănatul grâului și a orzului de toamnă din cauza precipitațiilor care zilnic cad.

Totodată, la Nord a fost stopată recoltarea porumbului și a florii-soarelui, dar este în toi recoltarea merelor. Cele calitative sunt depozitate pentru a fi comercializate mai târziu, când prețurile vor fi mai convenabile, iar celelalte sunt transportate la întreprinderile de procesare la prețuni foarte mici.

Agricultorii din centrul R. Moldova reclamă probleme la comercializarea strugurilor pentru vin și nu au cui vinde nici cu prețuri între 2 și 4,50 de lei kilogramul.

Și la floarea-soarelui prețurile sunt între 9,6 lei/kg și 9,85 de lei/kg și nici prețul la grâu nu este cel așteptat de producători.



Ministrul Vladimir Bolea a precizat că Agenția Rezerve Materiale de Stat a organizat recent o licitație pentru procurarea grâului în rezerva de stat, dar niciun producător nu s-a arătat interesat de această ofertă, deși prețul era destul de atractiv - 5,20 lei /kg.

Cei prezenți au mai precizat că recolta la toate culturile este mai scăzută decât în anii precedenți. De exemplu, roada la floarea-soarelui este de la 1,2 tone per hectar până la 2,5 t/ha. Doar în raionul Dubăsari agenții economici preconizează o recoltă de semințe de floarea-soarelui de până la 4,5 t/ha.

„În prezent, este important ca toate suprafețele planificate pentru culturile de toamnă să fie însămânțate la timp. Să se recolteze fructele și strugurii de masă și să se depoziteze în frigidere, iar cealaltă producție - să fie comercializată la unitățile de procesare”, a declarat ministrul Vladimir Bolea.

Aceeași sursă a enumerat acțiunile întreprinse de ministerul de profil pentru a ajuta agricultorii, printre acestea numărându-se rambursarea accizei la motorina utilizată, extinderea cu 2 luni, până la 25 noiembrie 2022, a termenului de achitare a impozitului funciar, micșorarea pentru o perioadă de 6 luni, cu 8,5 puncte procentuale, a ratelor de recreditare anuale flotante, în lei moldovenești.

„În timpul apropiat va fi luată o decizie referitor la achitarea impozitelor și taxelor din contul TVA, acumulate de agenții economici, care va avea efect până la 1 iulie 2023. O altă măsură ține de subvenționarea sectorului de bovine per litru de lapte, începând cu 1 octombrie 2022, în baza facturilor de plată. Achitarea va începe de la 1 ianuarie 2023”, a mai spus ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md