Agricultorii așteaptă o recoltă mai mare la grâu, orz și rapiță în acest an: Suprafețele agricole însămânțate cu aceste culturi sunt „într-o stare satisfăcătoare și foarte bună”
Prognozele curente ale agricultorilor arată că roada din acest an la grâu, orz și rapiță va fi mai bogată, iar spațiile de depozitare sunt deja pregătite pentru noua recoltă. De cealaltă parte, autoritățile îndeamnă producătorii să-și vândă marfa ca să nu suporte cheltuieli mari pentru păstrarea acestora.
Suprafețele agricole însămânțate cu aceste culturi sunt „într-o stare satisfăcătoare și foarte bună”, au raportat astăzi șefii direcțiilor agricole raionale în cadrul unei videoconferințe cu participarea viceprim-ministrului Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, și a secretarilor de stat.
Conducerea ministerului a informat participanții la videoconferință despre prețurile curente de tranzacționare și evoluția acestora de la bursele internaționale pentru grâu, orz, porumb și rapiță, precizând că în următoarea perioadă nu se așteaptă majorări semnificative ale prețurilor.
Funcționarii au îndemnat agricultorii să-și vindă marfa, întrucât depozitarea și păstrarea producției necesită cheltuieli suplimentare.
Vicepremierul Vladimir Bolea a declarat că autoritățile caută soluții pentru diminuarea prețului de producție: „Vom rambursa acciza la motorină și va fi restituit TV-ul în contul agricultorilor. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare împreună cu Guvernul sunt în proces de identificare a resurselor financiare pentru subvenționarea îngrășămintelor”.
Suplimentar vicepremierul a menționat că, în comun cu autoritățile ucrainene, sunt depuse eforturi pentru transferul fluxurilor de produse agricole către calea ferată, în scopul eliminării blocajelor rutiere și în vederea reducerii timpului de așteptare la punctele de trecere a frontierei, arată Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
Centrale electrice cu turbine pe gaz, oferite R. Moldova de către Uniunea Europeană: CSE a activat și Mecanismului de Protecție Civilă al UE în vederea asigurării securității energetice
DOC // Guvernul COMPENSEAZĂ creșterea tarifului la energie electrică pentru agenții economici din sectorul alimentar și din industria prelucrătoare: Până la 50% din creșterea tarifului la energia electrică, pe o perioadă de 3 luni
Maia Sandu, răspuns pentru separatistul Krasnoselski, care „distorsionează realitatea”: „Originea crizei nu este la Chișinău, ci la Moscova, care trebuie să vină cu soluții reale pentru această problemă”