Agenții economici pot depune cereri pentru a beneficia de compensații la energia electrică
Agenții economici din sectorul alimentar și cei din domeniul industriei prelucrătoare pot depune, începând de luni, 3 februarie, cereri pentru a beneficia de compensații la energia electrică.
Guvernul va compensa 50% din creșterea tarifului la energia electrică pentru o perioadă de trei luni - ianuarie, februarie și martie 2025.
Cererea de depunere a compensației la energia electrică se completează online, în aplicația EVO sau pe portalul MCabinet, unde este disponibil un nou modul numit „Compensații”.
Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, un criteriu important de eligibilitate pentru agenții economici este ca, în anul 2024, cheltuielile pentru energia electrică să fi reprezentat cel puțin 3% din veniturile întreprinderii.
Pentru completarea cererii, agentul economic va avea nevoie de numărul facturii de la furnizor și NLC, seria, numărul și data facturii în cazul în care nu dispuneți de NLC și v-a fost refacturat consumul de energie electrică, dar și de cantitatea consumată de energie electrică.
Termenul-limită de depunere a cererii este de 10 zile de la data emiterii facturii pentru energia electrică.
Activitățile de bază ale agenților economici care pot beneficia de compensații, descrise în Clasificatorul Activităţilor din Economia Moldovei (CAEM-2):
Agricultură, silvicultură și pescuit: 01.11 – 01.64, cu excepția 01.15;
Industria prelucrătoare: 10.11 – 23.20, cu excepția 10.41; 10.42; 11.01-12.00; 18.20-19.20; 20.30-20.59.
Potrivit Regulamentului privind modul de compensare, compensația va fi transferată direct în contul bancar al întreprinderii, pe baza datelor furnizate în cererea de aplicare.
TVR Moldova: Milioanele oligarului transnistrean Victor Gușan, câștigate din exportul de caviar în UE
Agenții economici pot depune cereri pentru a beneficia de compensații la energia electrică
DOC // Guvernul dezminte falsurile promovate de Natalia Morari, concubina lui Veaceslav Platon: „Nu s-a reintrodus nicio taxă adițională aeroportuară de 9,5 euro. Acea taxă impusă de gruparea criminală ce controla AIC a fost eliminată complet”