Agenții economici din R. Moldova vor putea negocia prețuri mai bune pentru marfa lor în UE
Realizare // Brevetele europene, acceptate în R. Moldova
Republica Moldova a reușit să înregistreze în Uniunea Europeană patru indicații geografice (IG) care vor fi protejate pe teritoriul tuturor statelor membre ale UE. Este vorba despre Codru, Divin, Valul lui Traian și Ștefan Vodă. Înregistrarea IG-urilor se numără printre cele mai importante realizări din 2013 cu care se mândrește Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI).
Imagine, valoare, tradiție
Acordul cu privire la protecția indicațiilor geografice pentru produsele agricole și alimentare semnat de R. Moldova și UE a intrat în vigoare în aprilie 2013 și oferă posibilitatea fermierilor autohtoni să se afirme mai ușor pe piața europeană. „Acest sistem are mai multe beneficii. În primul rând, indicațiile geografice vor deveni cunoscute într-un spațiu larg. Asta înseamnă imagine, valoare și tradiție pentru un stat. Agenții economici vor putea negocia prețuri mai bune pentru marfa lor, deoarece europenii preferă produse marcate cu IG. Există garanții de calitate. Se face expres o asociere între produs și teritoriul din care provine”, a explicat directorul AGEPI, Lilia Bolocan, în cadrul unei mese rotunde organizate pentru jurnaliști și bloggeri.
Mai multe investiții europene
În ultimii ani, produsele inovaționale capătă tot mai mult teren în R. Moldova, atât cele venite din exterior, cât și cele gândite la noi acasă. Potrivit statisticilor AGEPI, în 2013 a crescut de trei ori numărul constatărilor tehnico-științifice și au fost depuse circa 300 de cereri pentru acordarea protecției invențiilor prin brevet. Documentele emise de AGEPI ar putea fi recunoscute în viitorul apropiat în statele UE, dacă R. Moldova va deveni membru al Convenției europene de brevet. Până atunci, statul nostru a decis să valideze brevetele venite din Occident. „În octombrie 2013, R. Moldova a semnat cu Organizația Europeană a Brevetelor un Acord de validare a brevetelor europene pe teritoriul nostru. Este o victorie pentru noi. Vor avea de câștigat cetățenii. Vor veni tot mai multe investiții în țară, vor fi lansate noi afaceri și identificate soluții tehnologice. Prin asta vor fi asigurate locuri de muncă și salarii bune. Companiile europene vor investi în R. Moldova cu mai mult curaj și siguranță”, consideră directorul AGEPI, Lilia Bolocan.
Conlucrare între instituțiile statului
Pentru a proteja proprietatea intelectuală (PI) în R. Moldova, este necesară o conlucrare mai eficientă între instituțiile statului responsabile de acest domeniu: AGEPI, Serviciul Vamal, Inspectoratul Fiscal, Ministerul Afacerilor Interne și Procuratură. În anul curent, cu suportul UE, ar putea fi lansată o platformă informațională comună pentru toate aceste instituții pentru a facilita accesul la dosarele ce țin de PI. „În interesul cetățeanului, a fost lansat serviciul de depunere online a cererilor de protecție pentru toate obiectele PI. Am avut lecții în școli, seminare, mese rotunde și cursuri de instruire pentru agenții economici pentru a-i convinge că PI are un rol important și poate fi utilizată ca instrument economic”, a punctat Lilia Bolocan, dând asigurări că instituția va miza în continuare pe instruire.
Instruire în licee și universități
Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală își propune să educe tânăra generație care ar trebui să pună preț pe drepturile de autor. Specialiștii au creat două spoturi publicitare despre fenomenul contrafacerii și pirateriei care vor fi prezentate, începând cu luna martie, elevilor din peste 50 de licee din Chișinău.Pentru anul viitor, se planifică introducerea în universități a unor cursuri pentru masteranzi și crearea unor centre de transfer tehnologic pentru studenți. „În 5-10 ani, trebuie să avem o generație care să fie conștientă că trebuie să respecte proprietatea intelectuală”, a conchis directorul AGEPI.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md