Agenții economici din R. Moldova, scutiți de taxa pentru ambalaje, dacă vor recupera sau recicla ambalajele pe care le introduc pe piață
Agenții economici din R. Moldova vor fi scutiți de taxa pentru ambalaje, dacă vor recupera sau recicla ambalajele pe care le introduc pe piață, potrivit unui proiect de modificare a Legii privind plata pentru poluarea mediului adoptat luni, 31 iulie, în lectura a doua de către Parlament.
Potrivit vicepreședintei Comisiei mediu, climă și tranziție verde, Ina Coșeru, noile modificări elimină neconcordanțele legislative pentru implementarea eficientă a responsabilității extinse a producătorului (REP). Mecanismul REP obligă agenții economici să recupereze, să valorifice sau să recicleze produsele scoase din uz fie în mod individual, fie colectiv. Concomitent cu aplicarea mecanismului REP, producătorii și importatorii de mărfuri achită și taxa pentru mărfurile care în procesul utilizării cauzează poluarea mediului. Acest lucru creează o presiune financiară dublă asupra mediului de afaceri.
Noua lege introduce un mecanism de scutire de taxa pentru ambalaje a acelor agenți economici care recuperează și reciclează ambalajele pe care le introduc pe piață. Totodată, cota taxei pentru ambalaje să fie calculată în funcție de greutatea acestora și nu în baza numărului de unități de ambalaje, după cum prevede legislația în prezent.
O altă prevedere a proiectului se referă la introducerea în Legea privind plata pentru poluarea mediului a unor poziții tarifare noi, care, conform noului nomenclator combinat al mărfurilor, reprezintă ambalaje fabricate din hârtie, carton, plastic, sticlă, metale, lemn și compozit, care vor fi supuse taxei pentru ambalaje. În prezent, sunt taxate doar ambalajele din masă plastică, ambalajul primar compozit și ambalajul primar din aluminiu. Noile modificări prevăd și actualizarea definițiilor referitoare la ambalaje pentru a le aduce în conformitate cu legislația europeană.
Dosar cu „barbă” de 25 de ani, rezolvat de Procuratura din Găgăuzia: 14 episoade de tâlhărie și două episoade de omor. Care este soarta cauzei penale „Găgăuzia Land”
România reacționează la declarațiile lui Patrușev: La 35 de ani după ce URSS a fost aruncată la coșul de gunoi al istoriei, unii de la Kremlin încă mai cred că pot spune națiunilor suverane ce să facă
LISTĂ // Numele oamenilor de cultură din R. Moldova, premiați de Ziua Culturii Naționale