Agenții economici din R. Moldova, încurajați să-și exporte produsele în Suedia, stat cu un PIB de peste 537 de miliarde USD
Piața de desfacere a Suediei, cea mai mare economie scandinavă, este una destul de atractivă pentru producătorii autohtoni și merită a fi explorată.
Suedia are un PIB de peste 537 de miliarde USD și o populație de peste 10 milioane de locuitori, fiind una dintre cele mai bogate 20 de țări din lume raportat la PIB per capita, ocupând în mod constant locurile de vârf în clasamentele internaționale de competitivitate, nivel de trai și inovații.
Antreprenorilor din R. Moldova le-au fost prezentate informații și sprijin privind accesul pe această piață în cadrul unei noi ediții a programul „Export Morning”, cu genericul „Acasă la Volvo, Ikea și ABBA”, organizat de Agenția de Investiții „Invest Moldova”.
Această ediție, a 12-a la număr, i-a avut în calitate de speakeri reprezentanți ai Guvernului și ai corpului diplomatic din cele două țări, specialiști în domeniul exporturilor și manageri de la firmele suedeze de top, care au relatat despre caracteristicile, oportunitățile și riscurile ce țin de exporturile în Suedia.
De asemenea, participanții au analizat profilul consumatorului suedez, necesitățile și cerințele acestuia, dar și cele mai importante condiții pe care trebuie să le îndeplinească orice companie pentru a putea accesa această piață.
„La momentul actual, la noi în republică activează 29 de întreprinderi cu capital suedez, Suedia aflându-se pe locul 23 printre principalii investitori ai Republicii Moldova. Valoarea exporturilor Republicii Moldova către Suedia se ridică la 435 de mii USD, cele mai importante produse exportate fiind produsele agricole neprocesate cu 207 de mii USD, produsele agricole procesate cu 37 de mii USD și produsele textile cu 143 de mii USD", a declarat la eveniment Anastasia Ungureanu, șefa Direcției Promovare Exporturi a Agenției de Investiții „Invest Moldova”.
Companiile autohtone care exportă deja pe piața Suediei au povestit audienței propria experiență.
„Este un teren deocamdată neexplorat și plin de oportunități pentru companiile din Republica Moldova cu orice gen de activitate. Pentru mine a fost o trambulină de a ajunge pe alte piețe. Este o piață greu de accesat din punct de vedere al transportului, distanța este destul de mare și în timp și în km și costurile sunt foarte mari. A durat destul de mult să ajungem pe piața Suediei, însă până la urmă am reușit, atunci când este stabilitate, corectitudine și transparență în decizii, cu răbdare și efort îți poți atinge orice scop”, a declarat Ion Cuhal, director al unei companii exportatoare în Suedia.
Consulul Onorific al Republicii Moldova la Gothenburg, Robert Bloomberg, și-a exprimat disponibilitatea de a acorda toată susținerea de care pot avea nevoie potențialii exportatori.
„Suedia este o țară care oferă condiții foarte bune pentru afaceri. Dar cea mai mare problemă a companiilor din R. Moldova este faptul că țara nu este cunoscută. Nimeni nu știe de fapt ce este R. Moldova, cu ce se ocupă. Am o afacere în R. Moldova din 1999 și am fost primul care am exportat vin în Suedia. A fost un proces foarte complicat și de durată, însă acum lucrurile au o evoluție pozitivă. Observ cu satisfacție că afacerile din R. Moldova au devenit mai active”, a afirmat Robert Bloomberg.
Piața de desfacere a Regatului Suediei este una promițătoare, atractivă și relativ nouă pentru companiile din Republica Moldova, ocupând locul 33 printre principalii parteneri comerciali ai republicii noastre, cu o pondere de 0,28%.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei