15:42:48 11.01.2025
Stiri

Agenții economici din R. Moldova, economii de 183 de milioane de lei anual: Un nou pachet de debirocratizare a activității mediului de afaceri, aprobat de Parlament

Actualitate 29.02.2024 12:44 Vizualizări1227 Autor: Ziarul National
Agenții economici din R. Moldova, economii de 183 de milioane de lei anual: Un nou pachet de debirocratizare a activității mediului de afaceri, aprobat de Parlament

Agenții economici din R. Moldova vor economisi anual circa 183 de milioane de lei, după ce Parlamentul a aprobat astăzi, în lectură finală, un nou pachet de debirocratizare a activității mediului de afaceri.

Cel de-al patrulea pachet aprobat exclude bariere administrative și cerințe nejustificate sau depășite, cum ar fi cumpărarea condicilor de reclamații, contribuind la diminuarea costurilor pentru agenții economici în activitatea lor de întreprinzător și la limitarea actelor de corupție.

Potrivit reprezentanților Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, documentul stabilește recunoașterea burselor de mărfuri autorizate în statele membre ale Uniunii Europene, atunci când acestea se înregistrează oficial ca entități juridice în R. Moldova și demonstrează că îndeplinesc cerințele minime prevăzute de legislația locală. Această tendință de modernizare va permite tranzacțiile electronice și diversificarea contractelor de bursă.

Totodată, alte modificări se referă la eliminarea unor restricții asupra caselor rurale privind numărul de camere și de turiști, precum și sortimentul produselor utilizate pentru servirea turiștilor. De asemenea, instruirile igienice vor fi organizate gratuit și online, fiind generate economii de 10 milioane de lei anual. Va fi eliminată și obligativitatea instruirii periodice a conducătorilor de unități și lucrătorilor desemnați la instruirea în domeniul sănătății și securității în muncă, care are loc o dată la 3 ani, și va fi înlocuită cu instruirea pe viață. În acest caz, vor fi economisite, în total, 77 de milioane de lei.

Noile prevederi anulează registrul de reclamații în formă fizică (condica de reclamații și sugestii), pentru care agenții economici cheltuie 2 milioane de lei anual. Orice reclamație depusă direct la comercianți sau la Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor are aceeași valoare juridică ca și una înregistrată în registrul de reclamații. De asemenea, urmează a fi extins, în anumite situații, termenul pentru repararea sau înlocuirea produselor de către vânzător de la 14 zile la maximum 30 de zile.

Modificările legislative mai prevăd eliminarea termenului de valabilitate pentru foile de parcurs, excluderea extraselor în relațiile cu deținătorii rețelelor de utilități publice (gaze naturale, apă și canalizare, electricitate, energia termică) și asigurarea posibilității interacțiunii la distanță. De asemenea, va fi introdusă și posibilitatea obținerii semnăturii electronice la distanță prin înregistrări video ale solicitantului, realizate prin servicii de identificare a persoanelor la distanță care implică verificarea cu un operator uman. Economiile estimative în aceste situații vor fi de 14 milioane de lei.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md