Agenția de Mediu, despre ploaia cu nisip de noaptea trecută: „Picăturile de ploaie cu praf nu prezintă în aer un pericol semnificativ pentru sănătate, cu excepția inconvenientelor estetice”. Când scăpăm de norul de praf saharian
Norul de praf saharian și-a făcut simțită prezența pe teritoriul Republicii Moldova în noaptea zilei de 23 spre 24 aprilie curent, iar nisipul s-a așezat pe case, mașini și drumuri odată cu ploaia căzută în ultimele ore.
Agenția de Mediu susține că populația R. Moldova nu se află în pericol.
„Picăturile de ploaie cu praf nu prezintă în aer un pericol semnificativ pentru sănătate, cu excepția inconvenientelor estetice. Condițiile meteorologice atestate ca precipitații atmosferice au favorizat dispersarea particulelor de praf în atmosferă și, drept rezultat, nu au contribuit la acumularea lor în stratul atmosferic. Particulele de praf s-au amestecat cu picăturile de ploaie, depunându -se pe suprafața solului și, astfel, conform observațiilor efectuate de Agenția de Mediu la stațiile automate din municipiul Chișinău și satul Mateuți din raionul Rezina, în aer nu s-au înregistrat depășiri ale valorile concentrațiilor PM10 și PM 2,5”, arată Agenția de Mediu.
Aceeași sursă precizează că, în după-amiaza zilei de astăzi, masa de aer încărcat cu particule de praf saharian se va deplasa spre nord-est și se va îndepărta de R. Moldova.
Menționăm că circulația aerului a favorizat avansul dinspre nordul Africii, în ultima zi, a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei.
Acest praf saharian este format din particule fine de nisip și sol, care sunt ridicate din deșertul Sahara de vânturi puternice. Acest praf este transportat pe distanțe lungi, ajungând uneori chiar și în Europa. Pericolul asociat cu praful saharian provine în principal din dimensiunea mică a particulelor sale.
„Particulele de praf saharian sunt suficient de fine pentru a fi inhalate profund în plămâni, ceea ce poate cauza o serie de probleme de sănătate, în special pentru persoanele cu afecțiuni respiratorii preexistente, cum ar fi astmul sau bronșita. La momentul actual, stația automată de monitorizare a calității aerului atmosferic din Chișinău nu înregistrează depășiri ale poluanților în aer”, mai arată Agenția de Mediu.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România