Aflat la final de MANDAT, Tapiola le răspunde celor care-l CRITICĂ: „Unii fac comentarii OBRAZNICE. Cică, trebuie să mă dau cu DEZINFECTANT după ce mă întâlnesc cu unii politicieni…”
Ambasadorul UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, care va părăsi în scurt timp R. Moldova, spune că s-a îndrăgostit de țara noastră și chiar a ajuns să-i pese de ce se întâmplă aici, dar cu toate acestea funcția de diplomat îi cere să fie neutru și să promoveze interesele Uniunii Europene. Declarații în acest sens au fost făcute astăzi, în cadrul ultimei conferințe de presă în calitate de Ambasador al UE în R. Moldova.
Tapiola susține că în 2013, atunci când a fost numit în funcție, se spunea că R. Moldova este „povestea de succes a UE”, dar nici acum lucrurile nu-s chiar atât de rele. „Dacă privim dintr-un alt unghi, atunci vedem că este regim liberalizat de vize pentru cetățenii R. Moldova, este Acordul de asociere, a crescut comerțul cu UE… Desigur că rezultatele puteau fi mult mai bune. Regret foarte mult furtul din sistemul bancar”, a precizat Tapiola.
Printre cele mai importante reușite, în opinia Ambasadorului, se numără faptul că nu s-au pus frontiere în ceea ce privește exporturile din regiunea transnistreană în UE: „Peste 60% din exporturile din regiunea transnistreană se duc spre UE. Noi am evitat să polarizăm lucrurile și am încercat să lucrăm cu toată lumea. Mă mândresc, de asemenea, că Găgăuzia a primit primul grant din partea UE. Dacă e să mă refer la cele câteva legi privind Găgăuzia, atunci pot spune că acestea trebuie adoptate în forma propusă de grupurile de lucru. În opinia mea, ceea ce a fost în 1994 (atunci când Găgăuzia a primit statut de autonomie n.r.) a fost un miracol”.
În continuare, Ambasadorul a menționat că s-a îndrăgostit de țara noastră, nu și de politicul din R. Moldova.
„Este foarte ușor să te îndrăgostești de R. Moldova. Nu de politicul de aici, dar de oameni și chiar începe să-ți pese de ce se întâmplă. Totuși, funcția de diplomat îți spune că nu e țara ta. Un diplomat va fi tot timpul o persoană din afară. În majoritatea țărilor acest lucru merge, dar când e vorba de o țară care e în căutarea identității sale lucrurile sunt mai complicate. Interesul UE e ca în țări ca R. Moldova să funcționeze democrația, iar oamenii să aibă un trai mai bun”.
De asemenea, Pirkka Tapiola s-a referit și la cei care îl acuză, inclusiv pe rețelele de socializare sau în unele cercuri, că ar promova interesele cuiva. „Faptul că strâng mâna cuiva sau că mă întâlnesc cu diferiți politicieni nu înseamnă automat că sunt aliatul cuiva sau dușmanul altcuiva. Eu lucrez pentru UE, iar funcția de diplomat îmi cere să mă întâlnesc cu toți. Unii oameni fac comentarii obraznice că mă întâlnesc cu președintele țării, cu alți oficiali și că ar trebui după asta să-mi spăl mâinile cu dezinfectant. Trebuie să depășim această frică de a discuta cu toți. Nu poți ajunge departe, dacă ai asemenea frici. La un moment am fost eroul unioniștilor și tot felul de astfel de speculații”, a spus Pirkka Tapiola.
Citește și: Sturza îl ÎNȚEAPĂ pe Tapiola, dar și pe viitorul șef al Delegației UE în R. Moldova: „Pirkka e artist. Știe să regizeze bine lucrurile cu o importanță secundară”
Ambasadorul UE nu vede nimic rău nici în faptul că a mers la sediul GBC al lui Vlad Plahotniuc, pentru a avea o întâlnire de adio cu acesta: „Interesul meu e să mă întâlnesc cu mai mulți oameni. Am fost și la sediile altor partide. M-am întâlnit cu reprezentanții puterii și cei ai opoziției. Uneori am fost eu la ei, iar alteori au fost ei la mine la birou”.
În alt context, Tapiola a menționat că nu știe deocamdată dacă ajutorul macrofinanciar din partea UE, în sumă de 100 de milioane de euro, va veni sau nu în R. Moldova. „Sunt acele condiționalități ale UE pentru ca banii să fie debursați. În acest sens, a mai fost menționată și decizia Comisiei de la Veneția privind schimbarea sistemului electoral”.
Sursa citată a vorbit și despre îngrijorările unor analiști cu privire la adoptarea Legii privind acordarea cetățeniei R. Moldova pentru unii cetățeni străini care vor veni cu investiții în țara noastră. În opinia lui Tapiola, nu există riscul ca din cauza acestei legi să pierdem regimul liberalizat de vize. „Noi urmărim cu atenție acest subiect. Este important ca să nu ne panicăm. Aici, dacă apar astfel de inițiative, se spune că gata, e catastrofă… Trebuie mai întâi să vedem ce se va întâmpla. Personal cred că investițiile ar trebui atrase altfel. Dar asta e opinia mea personală”, a conchis Ambasadorul UE în Moldova.
Menționăm că Pirkka Tapiola a fost numit în funcţie în aprilie 2013 şi l-a succedat pe Dirk Schuebel. Potrivit unei hotărâri semnate de şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, Pirkka Tapiola a fost delegat în Thailanda. În locul lui, la şefia Delegaţiei Uniunii Europene din Republica Moldova va veni actualul Ambasador al Slovaciei în Grecia, Peter Michalko.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”