11:53:43 22.11.2024
Stiri

Afacerea unui polițist din România: Agentul Crăciun a luat în spațiu 3 600 de moldoveni

Social 18.03.2016 17:31 Vizualizări2377 Autor: Ziarul National


Afacerea unui polițist din România: Agentul Crăciun a luat în spațiu 3 600 de moldoveni

Într-un apartament de 40 mp și-au făcut mutație câteva mii de rezidenți din R. Moldova, capul afacerii fiind chiar un om al legii. Prețurile pe piață pentru o mutație este de 50 de euro. Agentul șef principal Constantin Crăciun are apartament în singurul bloc din Moșna, județul Iași, și lucrează în cadrul Secției de Poliție Răducăneni, scrie 7est.ro.

Potrivit sursei, în ultimii doi ani a pus la punct o filieră de mari dimensiuni: practic, prin adresa sa, a triplat numărul de locuitori din Moșna. Basarabenii au cetățenie, muncesc în UE și cer alocații pentru copii de la comuna ieșeană. Culmea, în blocul polițistului stau alți chiriași din sat, iar agentul spune că nu are altă locuință.

„Aproape 3.600 de cetăţeni din R. Moldova au în cărţile de identitate româneşti acelaşi domiciliu: un apartament de 43 de metri pătraţi de la etajul 1 al singurului bloc din comuna Moşna. Oamenii locuiesc scriptic într-un imobil aparţinând agentului şef principal Constantin Crăciun de la Secţia 5 Poliţie Rurală Răducăneni şi al soţiei sale. Omul legii a reuşit să îi „înghesuie” pe colocatari, alocând câte 0,01 metri pătraţi pentru fiecare. Practic, în apartamentul din Moşna a poliţistului Crăciun „stau” atâţia locatari cât pentru 45 de blocuri cu patru etaje. Mai mult, în imobilul agentului „locuiesc” mai mult de jumătate din basarabenii care au scriptic domiciliul în comuna Moşna”, precizează sursa citată.

În fapt, vecinii nu îşi amintesc să fi văzut vreun cetăţean din Republica Moldova la ei în bloc. „În apartament au stat la un moment dat o doctoriţă, o profesoară şi acum locuiesc eu cu familia. Nu ştiu nimic altceva”, explică actualul chiriaş, care susţine că nici nu îl ştie pe poliţistul Crăciun, ci doar pe fiica acestuia.

Cu toate că legea prevede că pentru eliberarea actului de identitate este necesară printre altele şi declaraţia scrisă a găzduitorului de primire în spaţiu, agentul şef principal Constantin Crăciun susţine că nu are nicio legătură. „Nu am nicio treabă. Nu mă priveşte pe mine. Apare semnătura mea undeva?”, a spus agentul de poliţie.

Situaţia nu este singulară. În comuna Moşna locuiesc scriptic alţi aproape 3.400 de basarabeni. În ianuarie 2013, localitatea ieşeană avea 1.800 de locuitori, însă în trei ani populaţia a crescut artificial de aproape patru ori. Astfel, în scriptele Primăriei Moşna figurează aproape nouă mii de persoane, dintre care șapte mii sunt originari din R. Moldova, cu dublă cetăţenie. De fapt, în comună locuiesc efectiv două mii de persoane, restul fiind luaţi în spaţiu de unii localnici şi având doar domiciliu aici, dar muncesc în Spania, Anglia sau Italia.

Culmea este că edilul susţine că Moşna este înfrăţită cu satul Cioara, Raionul Hânceşti, R. Moldova, dar niciun cetăţean de acolo nu are domiciliul la el în comună.

Doar în luna februarie au fost depuse 21 de dosare pentru alocaţii pentru copiii născuţi în R. Moldova,16 dintre aceştia fiind din Chişinău. Tot la Primărie ajung şi amenzile primite de cetăţenii basarabeni, dar edilul comunei susţine că nu au fost multe cazuri de acest gen.

Edilul se gândeşte însă să încheie un contract de prestări servicii cu o firmă de avocatură pentru a soluţiona şi problema amenzilor primite de cetăţenii basarabeni.

În octombrie anul trecut, în judeţul Iaşi figurau ca având domiciliu peste 50 de mii de persoane născute în R. Moldova, conform datelor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor. Însă mare parte dintre basarabeni nu locuiesc în localităţile de domiciliu, ci au obţiunt cetăţenie, documente româneşti şi au putut intra astfel în Uniunea Europeană fără viză. Pentru că legea românească nu impune un număr maxim de persoane care pot fi luate în spaţiu s-a ajuns la situaţii în care într-o singură casă să „locuiască” mii de basarabeni.

Majoritatea celor interesaţi să plece în străinătate şi-au „stabilit” domiciliul în Grajduri, Moşna, Mironeasa sau Comarna. Basarabenii figurează şi în scriptele comunelor Răducăneni, Rediu, Costuleni, Miroslava, Scânteia sau Popeşti.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md