11:47:10 10.01.2025
Stiri

Afacere pe bani europeni: Un tânăr din raionul Dubăsari a preluat un model din Occident și îl implementează în R. Moldova

Social 28.07.2017 13:25 Vizualizări2447 Autor: Ziarul National
Afacere pe bani europeni: Un tânăr din raionul Dubăsari a preluat un model din Occident și îl implementează în R. Moldova PNUD Moldova

Convins că lucrurile mari se fac în echipă, Petru Bondari, un tânăr din Pohrebea, Dubăsari, și-a deschis o afacere în domeniul team building-ului. Împreună cu soția sa și câțiva colegi, el ajută companiile să își consolideze echipele și, respectiv, să obțină profituri mai mari. Cei care vor să ajungă la această performanță petrec câteva zile în afara biroului, de regulă, în natură, unde interacționează între ei, învață să soluționeze conflictele și să comunice eficient. A fost posibil datorită unui proiect de abilitare în afaceri a tinerilor de pe ambele maluri ale râului Nistru, realizat în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanțat de UE și implementat de PNUD.

Un concept dezvoltat pe larg în Occident, până nu demult, team building-ul era aproape necunoscut în Republica Moldova. Însă, treptat, managerii companiilor alocă bugete tot mai mari pentru a-și consolida colectivele de angajați. Până să apară firma lui Petru Bondari, cei care căutau astfel de servicii le găseau doar peste hotare. Acum ei vin pe o insuliță din râul Nistru, în preajma satului Pohrebea, unde petrec câteva zile de training, departe de birou, într-o atmosferă relaxantă, parcă desprinsă din basm. Și dacă inițial și-au orientat afacerea spre marile companii, treptat, printre clienții firmei au început să apară și grupuri de copii, care învață să comunice cu cei din jur, dar și turiși străini, care îmbină excursiile în locurile pitorești cu diferite programe de training.

Într-un team building ierarhia de la locul de muncă nu mai este valabilă

„La început a fost doar o idee, pe care am purtat-o în gând de când am participat la o astfel de activitate peste hotare”, spune Petru Bondari. Ideea s-a transformat în afacere în momentul în care a câștigat un concurs de granturi organizat de Uniunea Eropeană în cadrul Progamului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD. Cu banii obținuți, peste 8,7 mii de euro, a procurat echipamentul necesar: bărci, corturi, saci de dormit, mese, scaune pliante și a pornit activitățile.

Cei care le solicită serviciile își bucură ochiul cu priveliștea nemaipomenită de pe râu și învață să lucreze cot la cot, într-o atmosferă neformală, în care ierarhia de la locul de muncă nu mai este valabilă. Pe viitor, activitățile vor fi organizate și în frumoasa livadă de piersici pe care o îngrijesc părinții antreprenorului. Iarna, trainingurile se desfășoară în diferite locații, la cererea clienților.

Profiturile au depășit așteptările

„Activitățile de team building sunt o metodă bună de a crește eficiența în echipe. Cei care înțeleg, investesc în asta. Când am pornit afacerea nici nu visam că vom avea atât de multe solicitări”, ne spune Petru Bondari.

Printre primii clienți au fost companii imobiliare și de comerț, iar numărul cererilor a crescut constant. Pentru vara curentă are deja planificate o sumedenie de activități, atât pentru adulți, cât și pentru copii.

Programele de instruire sunt concepute diferit în funcție de participanți - grupuri de prieteni, colegi de companie, familii, turiști. „Fiecare program se împarte în mai multe secțiuni. De exemplu, pentru companii există subprograme de consolidare a echipei, leadership, formarea încrederii. Pentru copii sunt programe de divertisment, de odihnă, pescuit. Pentru turiști – programe de divertisment, consolidarea încrederii”, povestește omul de afaceri.

Echipa lui Petru Bondari numără în prezent cinci persoane și, ca să poată oferi altora cunoștințe și abilități, participă în permanență la cursuri de formare în țară și peste hotare.

Rezultatele nu se lasă așteptate, astfel încât foștii clienți le spun că acum companiile lor sunt mai unite, oamenii comunică mai eficient între ei, iar profiturile cresc. Majoritatea celor care au fost o dată la training, planifică să vină și în anii următori.

Afacerea deschisă pe bani europeni nu este singura pe care o gestionează cuplul Bondari. Cei doi soți mai au o livadă, un magazin și alte câteva afaceri. La Pohrebea, majoritatea sătenilor îi cunosc ca pe niște oameni harnici și cu inițiativă. Chiar dacă acum câțiva ani erau pe cale să emigreze în SUA, după ce au câștigat loteria vizelor, soții Bondari au revenit acasă numai după o lună de ședere peste ocean. Motivul: au înțeles că în Moldova se pot face afaceri, cu condiția că te implici.

„Eu cred că aici, acasă, e greu doar pentru cei care nu vor să lucreze. Acum există oportunități și șanse pe care trebuie doar să vrei să le valorifici”, susține Petru Bondari. El visează să își dezvolte în continuare afacerile și să aibă șansa să își pună în aplicare toate ideile.

Petru Bondari este unul din cei peste 70 de tineri de pe ambele maluri ale râului Nistru care au obținut granturi europene în valoare de până la 13.500 de euro pentru a-și crea sau dezvolta o afacere. Mai mult, tinerii au beneficiat și de serviciile unor consultanți personali care, timp de 14 luni, i-au ajutat să-și gestioneze cât mai eficient businessul.

În cadrul unor activități comune, tinerii au avut posibilitatea să facă shimb de idei și să pună în discuție problemele care îi preocupă. „În timpul trainingurilor la care am participat, am înțeles că tinerii de pe ambele maluri ale Nistrului au aceleași interese și preocupări. Este bine să menținem această comunicare și pe viitor, prin intermediul unor team building-uri, de exemplu. Astfel, poate am ajunge și la niște proiecte comune”, spune tânărul antreprenor.

Programul finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, realizat de PNUD, contribuie la consolidarea întrederii între locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru prin implicrea reprezentanților mediului de afaceri, ai societății civile și autorităților locale în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor și infrastructurii sociale.

Text de Irina Perciun, PNUD Moldova

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md